به روزرسانی شده

۱۴۰۳-۰۲-۰۷ ۳:۰۰ قبل از ظهر

saba-logo-lab.png
بیوپسی بافت ریه

بیوپسی بافت ریه

بیوپسی ریه

بیوپسی بافت ریه

بیوپسی یک روش پزشکی است که شامل نمونه برداری از بافت بدن می شود تا بتوان آن را توسط میکروسکوپ بررسی کرد. نمونه بافتی می تواند در هر نقطه از بدن، از جمله پوست، اندام و سایر ساختارها گرفته شود. اصطلاح “بیوپسی” اغلب برای اشاره به هر دو عمل نمونه برداری و نمونه بافتی است.

چه زمانی بیوپسی انجام می شود

بیوپسی می تواند در تعیین پیش آگهی کلی فرد (چشم انداز) مفید باشد.

چه زمانی بیوپسی انجام می شود؟

عملکردی مانند مشکلات کلیوی یا کبدی، ساختاری مانند تورم در یک عضو خاص هنگامی که نمونه بافت تحت میکروسکوپ بررسی می شود، سلول های غیر طبیعی ممکن است شناسایی شوند، که می تواند به تشخیص یک وضعیت خاص کمک کند.
بیوپسی نیز می تواند برای ارزیابی شدت آن (مانند میزان التهاب) و درجه (مانند پرخاشگری سرطان) مورد استفاده قرار گیرد.
این اطلاعات در هنگام تصمیم گیری در مورد مناسب ترین درمان بسیار مفید می باشد که در ارزیابی چگونگی واکنش فرد به نوع خاص درمان بسیار مهم می باشد.
همچنین می تواند در تعیین پیش آگهی کلی فرد (چشم انداز) مفید باشد.

بیوپسی در تشخیص

بیوپسی ریه به روش های مختلف انجام می شود.

بیوپسی در تشخیص موارد زیر کاربرد دارد:

سرطان
التهاب، مانند کبد (هپاتیت) یا کلیه (نفریت)
عفونت، مانند گره های لنفاوی – مثلا سل
شرایط مختلف پوست

معمولا نمی توان گفت که آیا یک توده یا رشد پوست یا داخل بدن شما به تنهایی سرطانی (بدخیم) یا غیر سرطانی (خوش خیم) است، به همین دلیل است که اغلب بیوپسی انجام می شود.

بیوپسی ریه به روش های مختلف انجام می شود که در ادامه به چهار روش آن به صورت مختصر اشاره می شود :

۱. برونکوسکوپی:

یکی از روش ها برای برداشتن نمونه ای از ریه است. که در این روش پزشک، یک برونکوسکوپ که از یک لوله انعطاف پذیر به همراه دوربین و نور تشکیل شده از طریق بینی یا دهان وارد ریه بیمار می کند.برای برداشتن بافت سلولی از ریه، به همراه برونوسکوپ وسیله ی دیگری وارد ریه بیمار می شود تا در صورت نیاز بافتی از ریه را خارج کند.

پیشنهاد سردبیر :  23 آبان ،سالروز ولادت امام حسن عسکری علیه السلام

اگر توموری در ریه وجود داشه باشد ممکن است به همراه موارد فوق لیزری برای کوچک کردن اندازه تومور نیز وارد ریه کند.

۲. توراکوسکپی:

این روش مشکلاتی که بیرون از ریه ها وجود دارد را مورد آزمایش و بررسی قرار می دهد. در این روش بیمار به صورت کامل بیهوش می شود. پزشک متخصص برای انجام این عمل ابتدا لوله ای را در ریه و حلق می گذارد تا به وسیله آن تنفس بیمار، فشارخون، سطح اکسیژن و ضربان قلب بیمار را مورد بررسی قرار دهد.
در نهایت برای برداشتن نمونه از ریه، برش های کوچک بر روی قفسه سینه به وجود می آورد. و به وسیله ابزار های کوچکی نموه بافت سلولی را از ریه خارج می کند.

۳. بیوپسی سوزنی:

در صورتی که پزشک نتواند به وسیله برونکوسکپی بافت سلولی مورد نیازش را از ریه خارج کند یا برای بررسی داخل ریه، برونش، مسیر اصلی ورود به ریه ها را بررسی کند، به این روش رو می آورد.پزشک سوزنی را از قفسه سینه بیمار وارد ریه می کند و نمونه را برمی دارد.در این روش برخلاف روش توراکوسکپی بیمار هشیار است، تنها محل وارد شدن سوزن بی حس می شود.

۴. بیوپسی باز :

این روش آخرین راه برای برداشتن نمونه بافت سلولی از ریه است در صورتی که هیچ کدام از روش های فوق برای برداشتن نمونه جواب ندهد. از بیوپسی باز ریه استفاده می کنند.
در این روش مانند روش دوم (توراکوسکپی) بیمار کاملا بی هوش است. در این روش به دلیل وجود برش های بزرگتر به بیوپسی باز معروف است. این برش بزرگ دسترسی پزشک به ریه و نمونه برداری از آن را راحت تر می کند.

برداشتن نمونه بافت سلولی

می توانید نمونه سلول ها را بلافاصله مورد آزمایش قرار دهید.

چگونه باید برای نمونه برداری ریه آماده شد؟

برای اطمینان از ایمن بودن بیوپسی ریه، ممکن است پزشک انجام معاینه کامل بدنی و آزمایش خون را مطرح کند. در صورت باردار بودن یا داشتن هرگونه آلرژی، از جمله نسبت به لاتکس یا داروها، به پزشک خود گزارش دهید. همچنین در صورت مصرف دارو، به ویژه آسپرین یا سایر داروهایی که روی لخته شدن خون تأثیر دارند، به وی اطلاع دهید.
شما برگه های رضایت نامه را امضا خواهید کرد. برای اطلاع از روش و خطرات ناشی از آن، آن را کاملاً مطالعه کنید.

پیشنهاد سردبیر :  قارچ سیاه در بیماران مبتلا به کرونا

در مورد آنچه در طول عمل روی می دهد، از پزشک خود سؤال کنید. برخی از مواردی که باید درمورد آن ها با پزشک صحبت کنید عبارتند از:

اینکه آیا پس از انجام برونکوسکوپی یا بیوپسی سوزنی، به سرعت بهبود خواهید یافت. با این حال، پزشکان سلول های کمتری را نسبت به سایر روش ها خارج می کنند، که گاهی اوقات تشخیص را دشوار می کند.
اگر تحت توراکوسکوپی یا بیوپسی باز هستید، می توانید نمونه سلول ها را بلافاصله مورد آزمایش قرار دهید. بسته به نتایج، پزشک می تواند در طی همان جراحی نمونه های بیشتری بردارد یا حتی تمام ریه را خارج کند.
حداقل ۸ ساعت قبل از نمونه برداری از ریه ، باید غذا و مایعات میل نکنید. در صورتی که در طول عمل بیدار باشید ممکن است بتوانید در صبح آب بنوشید.

ابتلا به پنومونی

پنوموتوراکس، که در آن هوا بین ریه و حفره قفسه سینه نشت می کند.

پس از بیوپسی ریه چه اتفاقی روی خواهد داد؟

نمونه بیوپسی ریه به آزمایشگاه ارسال می شود و شما طی یک هفته نتیجه مربوط به خود را دریافت خواهید کرد.
ممکن است برای اطمینان از عملکرد صحیح ریه ها، عکس برداری از قفسه سینه انجام شود. در صورتی که بیهوش نبودید، باید بتوانید بعد از چند ساعت به خانه بروید. از کسی بخواهید دنبالتان بیاید، زیرا رانندگی در این شرایط ایمن نیست. در غیر این صورت، ممکن است لازم باشد یک یا چند شب در بیمارستان بمانید.
ممکن است تا چند روز آینده در قفسه سینه خود حس درد داشته باشید. اگر در نتیجه عمل زخم دارید، دستورالعمل های پزشک خود را برای تمیز کردن آن دنبال کنید. معمولاً می توانید به فعالیت های عادی خود بازگردید اما ممکن است لازم باشدتا چندین روز از انجام فعالیت بدنی شدید خودداری کنید. از آن جا که برخی از داروها مانند آسپرین می توانند خونریزی بیشتری در پی داشته باشند، تنها داروهای ضد دردی که پزشکتان تجویز کرده را مصرف کنید.

پیشنهاد سردبیر :  21 مهر - به بینایی اهمیت بدهیم

خطرات و عوارض بیوپسی ریه

خطر ابتلا به پنومونی در همه ی انواع بیوپسی های ریوی دیده می شود.
پنوموتوراکس، که در آن هوا بین ریه و حفره قفسه سینه نشت می کند، می تواند تنفس را دشوار کرده و یا باعث روی هم خوابیدن ریه ها در طول این روش ها شود، اما پزشک شما مراقب این امر خواهد بود و در صورت لزوم هوا را مکش می کند.
سایر عوارض نادر اما جدی بیوپسی های جراحی ریه ممکن است شامل خونریزی شدید، عفونت زخم و لخته شدن خون باشد.

عوارض نادر بیوپسی

عوارض نادر اما جدی بیوپسی های جراحی ریه ممکن است شامل خونریزی شدید، عفونت زخم و لخته شدن خون باشد.

در صورت مشاهده علائم عفونت یا عوارض زیر، با پزشک متخصص ریه تماس بگیرید:

تب بیش از ۳۸ درجه
قرمزی، تورم، یا نشت خون یا مایعات از زخم
درد شدید قفسه سینه
تنگی نفس
سرفه خونی یا مخاط خونی

علائم عفونت

در صورت مشاهده علائم عفونت یا عوارض :قرمزی، تورم،تنگی نفس، سرفه خونی و تب با پزشک متخصص ریه تماس بگیرید.

به روزرسانی : ۲ بهمن ۱۴۰۰

منابع :

۱.منبع شماره ۱
۲.منبع شماره ۲
۳.منبع شماره ۳
۴.منبع شماره ۴

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی آزمایشگاه صبا