به روزرسانی شده

۱۴۰۳-۰۲-۰۶ ۹:۱۹ قبل از ظهر

saba-logo-lab.png

این محتوا در دسته بندی / قرار گرفته است.

آزمایش آلانین آمینوترانسفراز / (ALT)

آزمایش آلانین آمینوترانسفراز

آزمایش آلانین آمینوترانسفراز (Alanine aminotransferase, ALT)، اغلب برای بررسی بیماری‌های کبد انجام می‌شود که در گذشته با نام SGPT شناخته می‌شد. این آزمایش سطح آنزیم آلانین آمینوترانسفراز (ALT) خون را اندازه‌گیری می‌کند. این تست یک آزمایش مفید در جهت تشخیص آسیب‌های کبدی می‌باشد. علاوه بر این، پزشک تست ALT را به منظور ارزیابی پیشرفت روند درمان مشکلات کبدی نیز تجویز می‌نماید. در این موارد کاهش سطح ALT در مقایسه با مقادیر اولیه آن (قبل از درمان)، پیشرفت مراحل درمان و روند بهبودی آسیب کبدی فرد را نشان می‌هد. از دیگر موارد انجام آزمایش ALT، بررسی حملات قلبی است. در چنین شرایطی سطح ALT در خون بطور جزئی افزایش یافته و می‌تواند نشان دهنده آسیب به بافت ماهیچه اسکلتی قلب باشد.

پیش از این به ALT، سرم گلوتامیک پیروویک ترانس آمیناز (SGPT) میگفتند. مقدار این آنزیم در خون معمولاً اندک است. این تست معمولاً همراه تست‌های دیگری همچون AST، آلکالن فسفاتاز، لاکتات دهیدروژنار (LDH) و بیلی روبین درخواست می‌شود. ALT آنزیمی است که بیشتر در یاخته‌های کبد و کلیه یافت می‌شود؛ مقادیر بسیار کمتر آن نیز در قلب و عضلات پیدا می‌شود. در افراد سالم، سطح ALT در خون پایین است. زمانی که کبد آسیب دید، معمولاً قبل از آن که علائم بارزتر آسیب کبدی مانند زردی رخ دهد، ALT داخل جریان خون آزاد می‌شود. این امر ALT را یک آزمایش مفید برای تشخیص آسیب کبدی می‌سازد.

صفحه ی اینستاگرام ما را دنبال کنید.

نام آزمایش

آزمایش آلانین آمینوترانسفراز

اسامی مترادف

ALT ، سرم گلوتامیک-پیروویک ترانس آمیناز ، SGPT ، GPT ، آلانین ترانس آمیناز

معمولاً از آزمایش ALT جهت تعیین آسیب دیدگی یا بیماری کبدی استفاده می شود. در صورتیکه نشانه هایی از بیماری کبدی در شما وجود داشته باشد، پزشک درخواست اجرای آزمایش ALT را صادر می کند. این نشانه ها عبارتند از :
o یرقان، که در این بیماری رنگ پوست یا چشم ها زرد می شود.
o تیره بودن ادرار
o تهوع
o استفراغ
o درد در قسمت یک چهارم بالا – سمت راست شکم

در مواقع زیر باید برای انجام آزمایش ALT و دیگر آزمایش‌های کبدی اقدام کنید.
• هنگامی که فرد دچار علائمی مانند تهوع و استفراغ، درد شکم، خارش، یرقان، خستگی و بی‌اشتهایی باشد، پزشک ممکن است برای تشخیص علت این علائم، آزمایش ALT را تجویز کند.
• گاهی ممکن است بدون اینکه فرد علائمی داشته باشد، پزشک برای غربالگری و تشخیص زودهنگام بیماری‌های کبد مثل کبد چرب الکلی و غیرالکلی، سیروز کبد، هموکروماتوز، ویلسون، سندروم ژیلبرت، هپاتیت، بیماری‌های ناشی از مصرف بیش از حد دارو، این آزمایش را توصیه کند.
• افرادی که برای غربالگری باید آزمایش ALT را انجام دهند، معمولا دارای عوامل خطر ابتلا به بیماری کبدی هستند. این عوامل خطر عبارت‌اند از: مصرف زیاد الکل، دیابت، چاقی یا سابقه خانوادگی مشکلات کبدی.
• حتی اگر فرد عوامل خطری نداشته باشید، ممکن است پزشک آزمایش‌هایی را برای اندازه‌گیری ALT در طول معاینات معمول و چکاپ کامل بدن تجویز کند.
• اگر قبلا بیماری کبدی داشته‌اید یا نتایج آزمایش ALT شما غیرطبیعی بوده‎ است، ممکن است برای نظارت بر درمان و مشاهده اینکه سطوح ALT خون شما در طول زمان چه تغییری می‌کند، این آزمایش انجام شود.
• از نتیجه‌ی آزمایش‌های ALT و آنزیم‌های کبدی همچنین می‌توان برای نظارت بر عوارض جانبی داروهایی که می‌توانند بر سلامت و عملکرد کبد تأثیر بگذارند، استفاده شود.

نمونه خونی که از ورید بازو گرفته شده است.

نیاز به آمادگی خاص و ناشتا بودن قبل از آزمایش نیست.

ALT بیشتر در کبد یافت می شود و مقادیر کمتری از آن در قلب، عضله اسکلتی و کلیه ها وجود دارد. بیماری که پارانشیم کبد را تحت تاثیر خود قرار دهد و یا جراحت باعث رها شدن این آنزیم هپاتوسلولار به داخل جریان خون و باعث افرایش میزان ALT سرم می شود. بیشتر افزایش سطوح ALT به دلیل اختلال عملکرد کبد حاصل می گردد. از این آزمایش در شناسایی بیماری های هپاتوسلولار کبد و همچنین جهت کنترل دقیق پیشرفت یا وخامت این بیماری ها استفاده می شود. در بیمارانی که به یرقان مبتلا هستند، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) غیر طبیعی، کبد را بیشتر از همولیز RBC به عنوان منبع زردی مطرح خواهد کرد.

1 – تست ALT چگونه انجام می‌شود؟
یک تکنسین یا پرستار برای آزمایش ALT از شما نمونه خون می‌گیرد. بعد از خون‌گیری نمونه خون شما به آزمایشگاه منتقل می‌شود. بعد از آماده‌سازی نمونه، آزمایش ALTتوسط تکنسین آزمایشگاه و با استفاده از دستگاه‌های به‌خصوصی انجام می‌شود.

2 – آزمایشات ALT چه خطراتی دارد؟
خون‌گیری یک روش معمول است که عوارض جانبی خاصی ندارد. کل فرآیند فقط چند دقیقه طول می‌کشد. ممکن است طی فرآیند خون‌گیری هنگام ورود و خروج سوزن، احساس سوزش مختصر یا درد داشته باشید.
معمولا یک بانداژ روی محل خون‌گیری قرار می‌گیرد تا از خونریزی جلوگیری کند. برخی از افراد پس از آزمایش دچار کبودی یا درد در بازو می‌شوند، اما این اثرات به‌ندرت طولانی‌مدت هستند.

3 – ALT یا آلانین آمینوترانسفراز چه تفاوتی با آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) دارد؟
آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز، که AST هم نامیده می‌شود، آنزیم دیگری است که اغلب در آزمایش عملکرد کبد همراه با ALT اندازه گیری می‌شود. AST و ALT هر دو به‌عنوان آنزیم‌های کبدی شناخته می‌شوند، اما AST در سایر قسمت‌های بدن مثل استخوان‌ها غلظت بیشتری نسبت به ALT دارد. این دو تست در اکثر مواقع با‌ هم درخواست می‌شود.

4 – آیا نتایج آزمایش دقیق است؟
روش‌های آزمایشگاهی برای اندازه‌گیری ALT قابل اعتماد هستند و در صورت ایجاد شبهه می‌توانید آزمایش را مجددا تکرار کنید. با این حال، هیچ آزمایشی 100٪ دقیق نیست. خطای نتایج آزمایش، اغلب به نمونه‌گیری نادرست نمونه خون مربوط می‌شود.

5 – آیا به آزمایشات دیگری نیاز دارم؟
اگر در آزمایش عملکرد کبد (پنل کبدی) یا تست پنل متابولیک جامع، سطوح ALT شما غیرطبیعی باشد، آزمایش‌های پیگیری دیگری تجویز می‌شوند. اگر ALT به میزان قابل‌توجهی بالا باشد و یا علائمی داشته باشید که نشان‌دهنده‌ی مشکلات کبدی است، ممکن است برخی آزمایش‌ها مانند آزمایش کامل خون، تصویربرداری، و در برخی موارد بیوپسی کبد برای شما تجویز شود.
مجموعه‌ای از این آزمایشات در طول زمان ممکن است به صورت دقیق‌تر و قوی‌تر سلامت کبد شما را بررسی کنند.

6 – آزمایش ALT چقدر طول می‌کشد؟
خون‌گیری برای اکثر آزمایش‌های خون فقط چند دقیقه طول می‌‍کشد. گاهی اوقات، پیدا‌کردن ورید ممکن است سخت باشد، بنابراین تکنسین ممکن است نیاز داشته باشد بیش از یک بار تلاش کند. بعد از نمونه‌گیری عموما بین ۳۰ دقیقه تا یک‌ ساعت زمان برای آماده‌سازی نمونه و انجام آزمایش نیاز است. البته زمان قطعی آماده‌شدن جواب آزمایش به‌میزان زیادی به پروتکل‌های آزمایشگاه بستگی دارد و بین ۱ ساعت تا چند روز طول می‌کشد.

7 – چگونه از این تست استفاده می‌شود؟
آزمون آلانین آمینوترانسفراز معمولاً برای تشخیص آسیب کبدی استفاده می‌شود. این تست اغلب همراه با آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) به‌عنوان بخشی از پانل کبد یا پانل متابولیک جامع (CMP) برای غربالگری و یا کمک به تشخیص بیماری کبد تجویز می‌شود.
AST و ALT به عنوان دو آزمایش مهم برای تشخیص آسیب کبدی در نظر گرفته می‌شوند، اگرچه ALT بیشتر از AST برای کبد اختصاصی است. گاهی اوقات AST مستقیماً با ALT مقایسه می‌شود و نسبت AST / ALT محاسبه می‌شود. از این نسبت می‌توان برای تشخیص تفاوت بین دلایل مختلف آسیب کبدی و کمک به تشخیص آسیب قلبی یا عضلانی استفاده کرد.
مقادیر ALT اغلب با نتایج آزمایشات دیگر مانند آلکالن فسفاتاز (ALP)، گاما گلوتامیل ترانسفراز (GGT)، پروتئین توتال، نسبت آلبومین به گلوبولین (نسبت A / G) و بیلی روبین مقایسه می‌شود تا به شما در تعیین نوع بیماری کبد کمک کند. ALT غالباً برای نظارت بر درمان بیماری کبد، برای بررسی اینکه آیا درمان اثر گذار است، استفاده می‌شود و ممکن است به تنهایی یا همراه با آزمایشات دیگر برای این منظور تجویز شود.

8 – چه آزمایشات دیگری برای کمک به تشخیص علت آسیب کبدی می‌توانند انجام شوند؟
پس از یک معاینه بدنی کامل و ارزیابی سابقه پزشکی یک فرد، چندین آزمایش دیگر وجود دارد که بسته به شکی که به علت آسیب کبدی است، ممکن است انجام شود.
برخی از این موارد عبارتند از:
• آزمایش‌های مربوط به هپاتیت A، هپاتیت B و هپاتیت C
• آزمایش‌های مربوط به داروها و سایر مواد سمی برای کبد (به آزمایش سو مصرف مواد مخدر و آزمایش اورژانس و اضافه مصرف دارو مراجعه کنید)
• سطح اتانول
• سطح مس سرم و سرولوپلاسمین برای بیماری ویلسون
• آزمایش آهن و آزمایش‌های ژنتیکی برای هموکروماتوز ارثی
برای کمک به تعیین علت آسیب کبدی و ارزیابی میزان آسیب کبدی، نمونه برداری (بیوپسی) از کبد انجام می‌شود.​

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی آزمایشگاه صبا