به روزرسانی شده

۱۴۰۳-۰۱-۳۱ ۹:۳۸ بعد از ظهر

saba-logo-lab.png

این محتوا در دسته بندی / قرار گرفته است.

آزمایش قند خون ناشتا/Fasting Blood Sugar (FBS)

آزمایش اف بی اس

بدن ما برای تامین انرژی به گلوکوز محتاج است. و این انرژی را از طریق غذا‌هایی که می‌خوریم بدست می‌آورد. با این حال کل این انرژی را یک باره مصرف نمی‌کند. انسولین به بدن کمک می‌کند تا امکان انتشار و ذخیره آن را در صورت لزوم داشته باشیم. بعد غذا خوردن، قند خون (اف بی اس) افزایش می‌یابد و حدودا تا یک ساعت بالا می‌ماند.

عواملی که قند خون را افزایش می‌دهند مواردی مثل خوردن وعده‌های حجیم، خوردن مواد یا نوشیدنی‌های شیرین (مثل نوشابه) و همچنین مصرف از غذا‌های با کربوهیدرات بالا باعث افزایش قند خون می‌شوند. وقتی قند خون بالا برود پانکراس شروع به تولید انسولین می‌کند وانسولین با کاهش قند خون یا آن را به شکل انرژی مصرف می‌کند یا برای مصارف بعدی ذخیره می‌کند. بهر حال ما دو نوع دیابت داریم.

در این جا دو روش برای سنجش میزان قند خون توسط افراد یا متخصصین وجود دارد:

آزمایش قند خون معمولی fbs
آزمایش قند خون تست هموگلوبین HBA1C

در تست HBA1C با اندازه گیری تعداد گلبول های شرکت کننده در این پیوندها می توان به طور تقریبی میانگین قند خون روزانه ی فرد را در مدت ۲تا ۳ ماه گذشته محاسبه کرد.

صفحه ی اینستاگرام ما را دنبال کنید.

نام آزمایش

آزمایش اف بی اس

اسامی مترادف

 آزمایش قند خون ناشتا FBG
BLOOD SUGAR, FASTING BLOOD SUGAR (FBS), FASTING BLOOD GLUCOSE (FBG), FASTING PLASMA GLUCOSE (FPG), ORAL GLUCOSE

این آزمایش به منظور غربالگری و تشخیص دیابت و پیش دیابت و پایش (monitoring) افراد دیابتی و یا افراد هایپوگلیسمیک انجام می شود.
گلوکز منبع اصلی انرژی برای سلولهای بدن است. میوه ها، سبزیجات، نان و دیگر منابع غذایی ِ کربوهیدرات ها حین فرآیند هضم غذا در بدن به گلوکز (و سایر مواد مغذی) تجزیه شده سپس توسط روده کوچک جذب شده و در بدن گردش می کنند. استفاده از گلوکز برای تولید انرژی به انسولین بستگی دارد. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس تولید می شود و انتقال گلوکز به سلولهای بدن را تسهیل می کند. این هورمون همچنین، به کبد برای ذخیره انرژی اضافی به عنوان گلیکوژن برای ذخیره کوتاه مدت و یا به عنوان تری گلیسیرید در سلولهای چربی کمک می کند.

انجام آزمایش گلوکز یا همان آزمایش قند خون ناشتا در افراد بالاتر از ۳۰ سال به عنوان یک آزمایش چکاپ درخواست داده می‌شود. در بیماران دیابتی و خانم‌های باردار لازم است که این آزمایش در فواصل زمانی مشخص انجام گیرد. همچنین در افرادی که از نظر ابتلا به دیابت در گروه افراد پرخطر قرار دارند و در افرادی که علائمی از بالا یا پایین بودن گلوکز خون را نشان می‌دهند، انجام آزمایش قند خون ناشتا ضروری است.
خانم‌های باردار یا افراد دیابتی ممکن است در طول روز چندین بار قند خون خود را با استفاده از دستگاه‌های دیجیتال خانگی اندازه‌گیری کنند. این افراد می‌توانند شخصاً از طریق این دستگاه‌ها در زمان‌های مختلف روز بر سطح قند خون خود نظارت داشته باشد.

نمونه خون، ادرار، مایعات بدن مانند مایع مغزی نخاعی

زمان انجام آزمایش قند خون با توجه به هدف انجام آن توسط پزشک تعیین می‌گردد:
– ناشتا بودن فرد الزامی است و نباید از ۸ تا ۱۲ ساعت قبل از آزمایش چیزی به جز آب خورده باشد
– در افراد دیابتی یا افرادی که برای تایید قطعی ابتلا آن‌ها به بیماری دیابت آزمایش گلوکز خون انجام می‌شود، برای اطمینان بیشتر از نتیجه تست، آزمایش گلوکز خون در دو یا سه نوبت انجام می‌شود: نوبت اول در حالت ناشتا و نوبت دوم یک تا دو ساعت پس از نوشیدن مقدار مشخصی گلوکز

میزان نرمال FBS در افراد بالغ که به دیابت مبتلا نیستند بین ۷۰ تا ۱۱۰ میلی گرم بر دسی لیتر تعیین شده است. چنانچه فرد به دیابت مبتلا باشد این میزان به ۱۳۰-۸۰ میلی‌گرم بر دسی لیتر خواهد رسید.
میزان نرمال FBS در کودکانی که کمتر از دو سال دارند بین ۶۰ تا ۱۰۰ میلی‌گرم در دسی لیتر است.
سطح نرمال این آزمایش در سالمندان ( افراد بالای پنجاه سال) بین ۱۰۰ تا ۷۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر قرار دارد.

1 – علائم قند خون بالا چیست؟
همان گونه که گفته شد، میزان نرمال قند خون در بدن، با توجه به سن فرد آزمایش دهنده تعیین می‌شود. بدون تردید، اختلال در مقدار نرمال، سبب ایجاد نشانه‌ها و علائم بالینی در فرد می‌شود . از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
• دیابت
• تشنگی مداوم
• تکرر ادرار
• خشکی دهان
• درد در ناحیه شکم
• دیر بهبود یافتن زخم

2 – تفسیر آزمایش FBS چگونه است؟
با استفاده از آزمایش FBS مشخص می‌شود در هر دسی لیتر از خون چه مقدار گلوکز وجود دارد. به طور کلی نتیجه این آزمایش به سه صورت زیر تفسیر خواهد شد:
نرمال
در این حالت نتیجه تست زیر ۱۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر خواهد بود. این نتیجه رضایت‌بخش بوده و به این معنا است که به دیابت مبتلا نشده‌اید.

پیش دیابتیک (پره دیابتیک )
در این حالت میزان گلوکز بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلی‌گرم در دسی لیتر است. این یعنی شما در معرض ابتلا به دیابت قرار دارید. خبر خوب این است که در این شرایط مصرف دارو پیشنهاد نمی‌‎شود، اما به طور جدی باید به فکر تغییر سبک زندگی خود باشید. برای مثال لازم است تا از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید. اگر اضافه وزن دارید، حتما به فکر کاهش آن باشید. اگر سیگاری هستید، بهتر است آن را کاهش داده یا ترک کنید، همچنین بهتر است جایی برای ورزش در برنامه روزانه خود در نظر بگیرید.

دیابتیک
در این حالت سطح گلوکز در خون به بیش از ۱۲۶ خواهد رسید. در این شرایط معمولا متخصص برای تایید نتیجه آزمایش، تکرار آن را تجویز خواهد کرد. صرفا به استناد به یک آزمایش بروز دیابت تایید نمی‎‌شود.

3 – تست‌های آزمایشگاهی مکمل کدامند؟

  • Glucose challenge test (GCT)​
  • Glucose tolerance test (GTT)​
  • Haemoglobin A1C or glycated haemoglobin (Hb A1C)​
  • Two-Hour Postprandial Glucose (2hpp)​
4 – چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست می‌شود؟
انواع استرس ها مانند بیهوشی عمومی، آسیب های مغزی-نخاعی، سکته قلبی، شوک، ورزش سنگین و سوختگی می تواند باعث افزایش میزان گلوکز خون شود.​
واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی آزمایشگاه صبا