به روزرسانی شده

۱۴۰۳-۰۲-۰۴ ۹:۳۲ قبل از ظهر

saba-logo-lab.png
هفته و روز جهانی سرطان

هفته و روز جهانی سرطان

روز جهانی سرطان

روز جهانی سرطان

روز جهانی سرطان یک روز بین‌المللی مشخص در تاریخ ۴ فوریه برای بالا بردن آگاهی از سرطان و تشویق برای پیشگیری، تشخیص و درمان آن است. این روز توسط اتحادیه کنترل بین‌المللی سرطان (Union for International Cancer Control) برای حمایت از اهداف اعلامیه جهانی سرطان هدایت می‌شود، که در سال ۲۰۰۸ پیشنهاد شد. هدف اصلی این روز کاهش چشمگیر بیماری و مرگ ناشی از سرطان است و فرصتی برای تجمع جامعه بین‌المللی برای پایان دادن به بی عدالتی ناشی از رنج قابل پیشگیری از سرطان است. سازمان ملل متحد از ناظرین این روز است.

روز جهانی سرطان اطلاعات غلط را هدف قرار می‌دهد،آگاهی را افزایش می‌دهد و بدنامی اجتماعی را کاهش می‌دهد. ابتکارات متعدد در روز جهانی سرطان برای نشان دادن حمایت از مبتلایان به سرطان اجرا می‌شود. یکی از این حرکات #NoHairSelfie است، یک جنبش جهانی برای کوتاه کردن موهای سر خود از نظر جسمی یا مجازی است تا نمادی از شجاعت برای افرادی باشد که تحت معالجه سرطان قرار دارند. سپس تصاویر شرکت کنندگان در رسانه‌های اجتماعی به منتشر می‌شود. صدها رویداد در سراسر جهان نیز اتفاق می‌افتد.

هفته ملی مبارزه با سرطان

هدف اصلی این روز کاهش چشمگیر بیماری و مرگ ناشی از سرطان است.

هدف روز جهانی سرطان

علت نام‌گذاری روز جهانی سرطان، حفظ جان انسان‌ها از میلیون‌ها مرگ‌ومیر اکثراً قابل‌پیشگیری به‌واسطه سرطان از طریق ارتقا سطح آگاهی، آموزش راجب سرطان و ترغیب دولت‌ها و افراد در سراسر جهان برای انجام اقدامی برای این بیماری و فرصتی برای تجمع جامعه بین‌المللی برای پایان بی‌عدالتی ناشی از رنج قابل‌پیشگیری از سرطان است.

پیشنهاد سردبیر :  علائم اولیه کرونا

 

تاریخچه روز جهانی سرطان

روز جهانی سرطان در ۴ فوریه ۲۰۰۰ در اجلاس جهانی سرطان که در پاریس برگزار شد، تأسیس شد.
این روز اکنون توسط اتحادیه کنترل بین‌المللی سرطان برای حمایت از اهداف اعلامیه جهانی سرطان که در سال ۲۰۰۸ پیشنهاد شد هدایت می‌شود، سازمان ملل متحد از ناظرین این روز است.

شعار روز جهانی سرطان

هرسال برای این روز یک شعار اعلام می‌شود، در چند سال اخیر شعار و درون‌مایه روز جهانی سرطان برای سه سال پیاپی انتخاب‌شد.
شعار «ما می‌توانیم. من می‌توانم» برای این روز در ساله‌ای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ در نظر گرفته‌شد و بیانگر این است که هر فرد می‌تواند سهم خود را برای کاهش بار جهانی بیماری سرطان انجام دهد. از آنجایی که سرطان زندگی فرد مبتلا را به طرق مختلف تحت تأثیر قرار می‌دهد، تمام مردم توانایی انجام فعالیت‌های گوناگون در این زمینه را برای کاهش تأثیر سرطان بر زندگی افراد، خانواده‌ها و جوامع دارند.

"شعار

شعار روز جهانی سرطان ۲۰۲۰

شعار «من هستم و خواهم بود» برای این روز در سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ در نظر گرفته‌شد.

علائم و نشانه‌های سرطان​

سرطان در آغاز، هیچ نشانه‌ای ندارد. علائم و نشانه‌های آن زمانی ظاهر می‌شوند که سلول‌ها رشد کرده و ریشه دوانده باشند. نشانه‌های این بیماری بستگی به نوع و محل آن دارد، بسیاری از این علائم بین تمامی سرطان‌ها مشترک هستند و برخی علائم، اختصاصی می‌باشند.

علائم موضعی سرطان​

علائم موضعی ممکن است به سبب توده توموری یا جراحتی که به علت وجود تومور ایجادشده است، ظاهر شوند. به‌عنوان‌مثال، توده‌ای که طی سرطان ریه در ریه‌ها ایجاد می‌شود می‌تواند منجر به انسداد برونش‌ها شود و به ایجاد سرفه یا ذات‌الریه منجر شود؛ سرطان مری ممکن است سبب باریک شدن مجرای مری شود که عمل بلع را سخت و دردناک خواهد کرد؛ سرطان کولورکتال سبب می‌شود مجرای دفع باریک و یا مسدود شود؛ توده‌های موجود در سینه می‌توانند برآمدگی‌های قابل‌رؤیتی ایجاد کنند؛ زخم‌های ایجادشده می‌توانند سبب خون‌ریزی شوند که اگر این خون‌ریزی در ریه‌ها صورت گیرد ممکن است سرفه‌های خونی به دنبال داشته باشد.

پیشنهاد سردبیر :  رفلاکس معده چیست؟

اگر در روده ایجاد شود مدفوع خونی ایجاد می‌کند، اگر در مثانه ایجاد شود ادرار خونی را سبب خواهد شد و اگر در رحم ایجاد شود به خون‌ریزی در ناحیه واژینال منجر خواهد شد. سرطان در مراحل ابتدایی بدون درد است اما بیماران در مراحل پیشرفته ممکن است حس درد را نیز تجربه کنند. برخی سرطان‌ها می‌توانند سبب تشکیل مایع در ناحیه سینه و شکم شوند.

علائم سیستمیک سرطان​

برخی علائم در طی سرطان وجود دارند که صرفاً در محل ایجاد تومور ظاهر نمی‌شوند بلکه بدن را به‌صورت کلی و سیستمیک درگیر می‌کنند، این علائم شامل کاهش وزن ناخواسته، تب، خستگی مفرط و تغییرات پوستی می‌باشد.

علائم سرطان

سرطان در آغاز، هیچ نشانه‌ای ندارد.

انواع سرطان:

سرطان ها با توجه به منطقه ای که شروع به شرد می کنند و نوع سلولی که از آنها ساخته می شوند، نام گذاری میشوند.مثلا، سرطان که در ریه ها شروع می شود و به کبد گسترش می یابد، هنوز سرطان ریه نامیده می شود.

کارسینوما سرطانی است که در پوست و یا بافت هایی از سایر ارگان ها بروز میکند.

سارکوم سرطان بافتهای پیوندی است مانند استخوانها، عضلات، غضروف و رگهای خونی.

لوسمی سرطان مغز استخوان است که در سلولهای خونی ایجاد می شود.

لنفوم و میلوما سرطانهای سیستم ایمنی هستند.

منابع :

۱.منبع شماره ۱

۲.منبع شماره ۲

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی آزمایشگاه صبا