به روزرسانی شده

۱۴۰۳-۰۲-۰۶ ۷:۲۱ قبل از ظهر

saba-logo-lab.png
شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)

شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)

شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)

شهادت حضرت فاطمه زهرا (س)

تاریخ دقیق روز شهادت حضرت فاطمه (س) تقویم سال ۱۴۰۰

تاریخ دقیق شهادت حضرت فاطمه  زهرا (س) در تقویم شمسی برابر است با :​ روز پنج شنبه ۱۶ دی ماه سال ۱۴۰۰

تاریخ دقیق شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در تقویم قمری برابر است با :​ روز ۳ ماه جمادی الثانی سال ۱۴۴۳

تاریخ دقیق شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در تقویم میلادی برابر است با : روز ۶ ماه ژانویه سال ۲۰۲۲

تاریخ دقیق ایام فاطمیه در سال ۱۴۰۰ :​ دهه اول ایام فاطمیه از دهم تا بیستم جمادی الاول روز چهارشنبه ۲۴ آذر ماه سال ۱۴۰۰ شروع و تا شنبه ۴ دی ماه سال ۱۴۰۰ ادامه می یابد .

دهه دوم ایام فاطمیه از روز یکم تا دهم جمادی الثانی سه شنبه ۱۴ دی ماه سال ۱۴۰۰ تا روز پنج شنبه ۲۳ دی ماه ۱۴۰۰ ادامه دارد .

تاریخ دقیق ایام فاطمیه

فاطمه دختر پیامبر اسلام محمد بن عبدالله و خَدیجَه بنت خُوَیلد است.

نام و نسب حضرت فاطمه(س) :​

فاطمه دختر پیامبر اسلام محمد بن عبدالله و خَدیجَه بنت خُوَیلد است. برای فاطمه(س) القاب متعددی (در حدود ۳۰ لقب) یاد شد. زهرا، صدّیقه، مُحَدَّثه، بَتول، سیده نساء العالمین، منصوره، طاهره، مُطهّره، زَکیّه، مبارکه، راضیه، مرضیه از مشهورترین القاب فاطمه‌اند.

برای فاطمه(س) چند کُنیه گفته شده است: اُمّ‌اَبیها، اُم‌الائمه، ام‌الحسن، ام‌الحسین و ام‌المحسن.

تولد و دوران کودکی حضرت فاطمه :​

بر اساس دیدگاه رایج شیعیان، حضرت فاطمه در سال پنجم بعثت مشهور به سَنَه اَحقافیه (سال نزول سوره احقاف) متولد شد. شیخ مفید و کفعمی سال دوم بعثت را زمان تولد فاطمه(س) دانسته‌اند. طبق دیدگاه رایج اهل سنت، ولادت فاطمه(س) پنج سال پیش از بعثت بود.

پیشنهاد سردبیر :  سیگار کشیدن و ابتلا به کرونا

در منابع شیعه، روز تولد فاطمه(س) ۲۰ جمادی‌الثانی ذکر شد.

از زندگی فاطمه در کودکی و نوجوانی گزارش‌های تاریخی کمی وجود دارد. بر اساس گزارش‌های تاریخی، پس از آشکار شدن دعوت پیامبر، فاطمه در برخی موارد شاهد خشونت‌های مشرکان علیه پدرش بود. علاوه بر این، سه سال از دوران کودکی فاطمه، در شِعب ابی‌طالب و تحت فشارهای اقتصادی و اجتماعی مشرکان علیه بنی‌هاشم و پیروان پیامبر اسلام گذشت. فاطمه همچنین در کودکی، مادر خود خدیجه و عمو و حامی مهم پدرش، ابوطالب را از دست داد. تصمیم قریش برای قتل پیامبر(ص) خروج شبانه پیامبر از مکه و هجرت به مدینه، و هجرت فاطمه به مدینه همراه با علی(ع) و برخی از زنان، مهم‌ترین رخدادهای کودکی زهرا(س) بوده است.

ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) :

فاطمه(س) خواستگاران متعددی داشت؛ اما در نهایت با امام علی(ع) ازدواج کرد. به اعتقاد برخی پژوهشگران به دنبال هجرت پیامبر(ص) به مدینه و رهبری جامعه اسلامی، فاطمه(س) به سبب نسبت فرزندی با پیامبر(ص) در میان مسلمانان مورد احترام قرار گرفت و جایگاه والایی یافت. در کنار این مسئله ابراز محبت پیامبر به فاطمه(س) و ویژگی‌های فاطمه در مقایسه با زنان دوره خود موجب شد برخی از مسلمانان به دنبال ازدواج با دختر پیامبر(ص) باشند.

شماری از بزرگان قریش که زودتر از دیگران اسلام آورده بودند یا از قدرت مالی مناسبی برخوردار بودند از فاطمه خواستگاری کردند . ابوبکر، عمرو عبدالرحمن بن عوف از این افراد بودند. همه خواستگاران جواب ردّ از پیامبر شنیدند. پیامبر در پاسخ به درخواست آنان می‌فرمود: «ازدواج فاطمه امری آسمانی است و نیازمند حکم الهی است.» و در مواردی نیز نارضایتی فاطمه(س) از ازدواج با خواستگاران را مطرح می‌کرد.

پیشنهاد سردبیر :  1 شهریور روز پزشک را به تمام مدافعان سلامت تبریک میگوییم

علی(ع) به سبب ارتباط خانوادگی با پیامبر و ویژگی‌های اخلاقی و دینی فاطمه، علاقه زیادی برای ازدواج با فاطمه داشت؛اما به گفته مورخان به خود اجازه نمی‌داد از دختر پیامبر خواستگاری کند. سعد بن معاذ این مسئله را به پیامبر منتقل کرد و پیامبر با خواستگاری علی(ع) موافقت کرد. پیامبر(ص) درخواست امام علی(ع) و ویژگی‌های رفتاری و فضیلت او را برای فاطمه(س) بیان کرد که با رضایت فاطمه همراه شد. پیامبر نیز به امر الهی فاطمه(س) را به ازدواج با علی(ع) درآورد.

مهریه حضرت فاطمه (س)

علی(ع) مانند دیگر مهاجران، در ماه‌های نخستینِ پس از هجرت، وضعیت اقتصادی سختی داشت. از این رو به توصیه پیامبر، قیمت زره خود را (با فروش یا رهن)، مهر فاطمه کرد. مراسم عقد علی(ع) و فاطمه(س) در حضور مسلمانان در مسجد برگزار شد. درباره تاریخ مراسم عقد اختلاف وجود دارد. در بیشتر منابع، سال دوم هجری ذکر شد. مراسم عروسی پس از جنگ بدر در شوال یا ذی‌الحجه سال دوم هجری برگزار شد.

شهادت حضرت فاطمه

در معلوم نبودن شب قدر مصلحتی است که ائمه علیهم‌السلام آن شب را برای مردم تعیین نکردند.


وقایع پایان زندگی​

در چند ماه پایانی زندگی فاطمه(س) حوادث ناگواری برای او اتفاق افتاد؛ در این دوره هیچ کس حضرت زهرا (س) را خندان ندید. درگذشت پیامبر(ص)،ماجرای سقیفه، غصب خلافت، مصادره فدک توسط ابوبکر و خواندن خطبه فدکیه در حضور صحابه مهم‌ترین وقایع پایانی زندگی اوست. حضرت فاطمه (س) در کنار علی(ع) یکی از مخالفان اصلی شورای سقیفه و خلافت ابوبکر بود؛ به همین دلیل مورد تهدید دستگاه خلافت قرار گرفتند که نمونه‌ آن تهدید به آتش زدن خانه حضرت فاطمه (س) است. بیعت نکردن علی(ع) و مخالفان ابوبکر و تحصن آنان در خانه حضرت فاطمه (س)موجب شد یاران خلیفه به خانه او حمله کنند و در این هجوم فاطمه به سبب ممانعت از بردن علی برای بیعتِ اجباری با ابوبکرآسیب دید و فرزندش سقط شد. حضرت فاطمه(س) پس از این واقعه در بستر بیماری افتاد و پس از مدت کوتاهی به شهادت رسید.

پیشنهاد سردبیر :  ائوزینوفیل خون ، نشانه چیست؟

حضرت فاطمه (س) به حضرت علی (ع) وصیت کرد مخالفانش نباید در نماز گزاردن بر پیکرش و مراسم تدفین او شرکت کنند و از علی(ع) خواست شبانه وی را دفن کند. بر اساس دیدگاه مشهور،فاطمه(س) در ۳ جمادی‌الثانی سال ۱۱ هجری قمری در مدینه به شهادت رسید. عمر او را هجده سال گفته‌اند؛اما در روایتی از امام باقر(ع) عمر او ۲۳ سال ذکر شده است.

چرا قبر حضرت زهرا (س) مخفی است؟​

حضرت آیت‌الله‌ العظمی شبیری زنجانی: گاهی مصلحت ایجاب می‌کند که خداوند امری را به طور روشن و واضح بیان نکند. مثلاً در معلوم نبودن شب قدر مصلحتی است که ائمه علیهم‌السلام آن شب را برای مردم تعیین نکردند.

در مشخص نبودن قبر مطهرّ حضرت زهرا علیها‌السلام [و روز شهادت آن حضرت] مصلحتی وجود دارد که نشانگر مظلومیت آن حضرت است و مثل آیه بیّنه باید ثابت و باقی بماند و از بین نرود. در برخی از روایات، حجرالأسود و امثال آن از آیات بیّنات شمرده شده است، یکی از آیات بیّنات نیز مسأله خفاء قبر حضرت زهرا «سلام الله علیها» است.


شیعیان به گوش باشید

اولین مدافع وصیت پیامبر خدا (ص)، فاطمه (س) بود

شهید شد تا آیندگان بدانند؛ زهرا (س) نه بخاطر علی (ع)، بلکه برای یاری خلیفه خدا و دفاع از وصیت رسول خدا، شهید و فدا شد.

آزمایشگاه صبا ایام فاطمیه را تسلیت عرض میکند.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی آزمایشگاه صبا