به روزرسانی شده

۱۴۰۳-۰۲-۰۷ ۹:۱۳ بعد از ظهر

saba-logo-lab.png

این محتوا در دسته بندی / قرار گرفته است.

آزمایش آلدولاز/aldolase

آلدولاز آنزیمی است که در گلیکولیز گلوکز استفاده می شود. همانند AST و CPK ، آلدولاز نیز در بیشتر بافت های بدن حضور دارد. این آنزیم مفید ترن آزمایش برای شناسایی آسیب یا تخریب عضلانی یا هپاتوسلولار است.با آزمایش آلدولاز می توان ضعف ناشی از بیماری های نورولوژیک را از ضعف عضلانی جدا نمود. همچنین در بیماران مبتلا به اختلالات عضلانی اولیه مقادیر بالای آلدولاز مشاهده می شود.

آلدولاز یک آنزیم ضروری در مسیر گلیکولیز در غضلات می باشد و واکنش حیاتی در تجزیه گلیکولیتیک گلوکز به لاکتات در عضلات بر عهده دارد.

اگر شخص علائمی مثل درد و ضعف عضلانی و ادرار تیره (که نشانگر آسیب عضلات هستند) ببیند، ممکن است آزمایش آلدولاز درخواست شود. ضعف و سستی ماهیچه ممکن است دارای علل نورولوژی باشد و یا مربوط به خود ماهیچه باشد. همچنین برای پیگیری روند درمان بیماری‌های مذکور در بالا و افتراق بین بیماری‌های نوروژنیک (عصبی) و عضلانی در افرادی که علائم عضلانی دارند نیز درخواست می‌شود. به طور کلی مقادیر بالای آلدولاز به تنهایی نشانگر بیماری خاصی نیست بلکه ممکن است به خاطر یک فعالیت سنگین یا به دنبال یک فعالیت ورزشی هم افزایش یابد. به همین دلیل تشخیص نهایی حتما باید با معاینه و گرفتن یک شرح حال کامل باشد.

صفحه ی اینستاگرام ما را دنبال کنید.

نام آزمایش

آزمایش آلدولاز​

اسامی مترادف

 Aldolase Serum ، Fructose Bisphosphate Aldolase

افزایش بسیار زیاد این آنزیم در بیماری های عضله اسکلتی مانند دیستروفی عضلانی و درماتومیوزیت مشاهده می گردد ولی دربیماری های عضله با منشاء عصبی مانند فلج اطفال و اسکلروز متعدد دیده نمی شود.

اگر در شخص علائمی مثل درد و ضعف عضلانی و ادرار تیره (که نشانگر آسیب عضلات هستند) دیده شود، ممکن است آزمایش آلدولاز درخواست شود. ضعف و سستی ماهیچه ممکن است دارای علل نورولوژی بوده و یا مربوط به خود ماهیچه باشد. همچنین برای پیگیری روند درمان بیماری‌های ذکر شده در بالا و افتراق بین بیماری‌های نوروژنیک (عصبی) و عضلانی در افرادی که علائم عضلانی دارند نیز درخواست داده می‌شود. به طور کلی مقادیر بالای آلدولاز به تنهایی نشانگر بیماری خاصی نیست بلکه ممکن است به خاطر یک فعالیت سنگین یا به دنبال یک فعالیت ورزشی هم افزایش یابد. به همین دلیل تشخیص نهایی حتما باید با معاینه و گرفتن یک شرح حال کامل باشد.

از نمونه سرم و یا پلاسما می توان استفاده نمود. البته بدلیل اینکه امکان آزاد شدن این آنزیم از پلاکت ها در طی فرایند لخته شدن وجوددارد٬ بهتر است از پلاسما استفاده شود. همچنین بدلیل وجود این آنزیم در RBC٬ نمونه های لیزشده نباید مورد آزمایش قرار گیرند.

توصیه می‌شود که یک ناشتایی ۶ تا ۱۲ ساعته رعایت شود. این نکته حائز اهمیت است که ورزش می‌تواند مقدار آلدولاز خون شما را افزایش دهد. قبل از انجام تست با پزشک خود درباره‌ی برنامه‌های روزانه ورزشی خود صحبت کنید. ممکن است به شما بگویند که چند روزی ورزش را کم یا کلا حذف کنید. همچنین بعضی از دارو‌ها هم روی مقدار آلدولاز خون تاثیر می‌گذارند پس پزشک خود را در جریان داروهای مصرفی خود قرار دهید.

*2-0 سال : کمتر از units/L 16/3

*16-3 سال : کمتر از units/L 8/3

*17 سال و بالاترunits/L 7/4 :

مقادیر در نوزادان تقریبا 4برابر بزرگسالان است.

این تست معمولاً در افراد با علائم آسیب عضلانی درخواست می‌شود. این علائم شامل:

  • درد عضلانی
  • ضعف عضلانی
  • ادرار تیره (ممکن است ادرار به علت حضور میوگلوبین یا مواد دیگر آزاد شده از عضلات آسیب دیده، تیره شود.)
  • مانیتور کردن درمان در بیماران دیستروفی عضلانی دوشن
واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی آزمایشگاه صبا