به روزرسانی شده

۱۴۰۳-۰۲-۰۷ ۷:۲۲ قبل از ظهر

saba-logo-lab.png

این محتوا در دسته بندی / قرار گرفته است.

آزمایش تحمل گلوکز/ (GTT) Glucose Tolerance Test

آزمایش تحمل گلوکز (GTT)

تقریبا یک مورد در ازای هر ۱۰ زن باردار، دیابت بارداری یا جی تی تی را  خواهند داشت. وقتی قند دو ساعت بعد از غذای فرد بالاتر از حد طبیعی باشد،آزمایش جی تی تی لازم است. تست تحمل گلوکز (GTT) که شامل ۳ مرحله اندازه گیری قند خون است،می تواند در تشخیص دیابت بارداری بسیار کمک کند.

انجام تست تحمل گلوکز با در نظر گرفتن میزان قند خون ناشتا در آزمایش قبلی و با تشخیص فرد متخصص ، خطری برای مادر و جنین ندارد. مگراینکه مادر از قبل مبتلای دیابت باشد و یا دیابت بارداری در وی مسلم باشد. در این صورت خوردن محلول گلوکز (قند خوراکی ) برای او خطرناک محسوب می شود.

غربالگری دیابت بین هفته‌های ۲۴ و ۲۸ بارداری انجام می‌شود. آزمایش غربالگری گلوکز یا جی تی تی ، بمنظور بررسی دیابت بارداری تجویز خواهد شد.
در زمان بارداری مقاومت به انسولین افزایش می‌یابد و دیابت بارداری زمانی ایجاد می‌شود.سطح قند خون یک خانم باردار بدون داشتن سابقهٔ دیابت، در دوران بارداری‌اش افزایش می‌یابد. دیابت بارداری خطر ابتلا به مسمومیت بارداری یا پره‌اکلامپسی، افسردگی و نیاز به سزارین را افزایش می‌دهد.

با وجود آنکه انجام تست تحمل گلوکز درمقابل آزمایش‌های FBS و هموگلوبین A1C، پیچیده‌تر است، اما بسیار حساس‌تر از آن‌ها عمل میکند و دیابت را زودتر تشخیص می‌دهد. از این رو، در شرایط خاصی مانند بیماران کاندید پیوند کلیه، GTT به منظور غربالگری دقیق‌تر دیابت درخواست می‌شود.

صفحه ی اینستاگرام ما را دنبال کنید.

نام آزمایش

آزمایش جی تی تی

اسامی مترادف

آزمایش تحمل گلوکز خوراکی
ORAL GLUCOSE TOLERANCE TEST, OGTT, GTT

آزمایش تحمل گلوکز (GTT) که به عنوان تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) هم شناخته می‌شود، پاسخ بدن فرد نسبت به قند (گلوکز) را اندازه‌گیری می‌کند.
این آزمایش برای کمک به تشخیص شرایط پیش دیابت و دیابت درخواست داده می‌شود. در برخی از موارد ممکن است آزمایش GTT نیز به عنوان بخشی از آزمایش‌های غربالگری دیابت انجام شود (اگرچه آزمایش های قند خون ناشتا (FBS) و هموگلوبین A1C آزمایش‌ های پایه غربالگری دیابت هستند).
با وجود آنکه انجام تست تحمل گلوکز نسبت به آزمایش‌های FBS و هموگلوبین A1C، پیچیده‌تر است، اما بسیار حساس‌تر از آن‌ها عمل کرده و دیابت را زودتر تشخیص می‌دهد. از این رو، در شرایط خاصی مانند بیماران کاندید پیوند کلیه، GTT به منظور غربالگری دقیق‌تر دیابت درخواست داده می‌شود.

معمولاً هنگامی که در آزمایش قند خون ناشتا یا آزمایش هموگلوبین A1c نتایج غیرطبیعی یا مرزی به دست آمده باشد.
گاهی اوقات از این آزمایش حساس برای غربالگری دیابت استفاده می‌شود.

نمونه‌های خون از طریق ورید بازویی در فواصل زمانی مشخص گرفته می‌شود.

– ناشتا بودن فرد الزامی است و نباید از ۸ تا ۱۲ ساعت قبل از آزمایش چیزی به جز آب خورده باشد.
– برای تست دوم مایعی حاوی ۷۵ گرم گلوکز (برای کودکان مقدار ۱/۷۵ گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن) برای نوشیدن به فرد داده می‌شود. سپس بعد از ۲ ساعت نمونه خون بعدی گرفته می‌شود. در طول این ۲ ساعت فرد مجاز به خوردن چیز دیگری بجز مقدار کمی آب نمی‌باشد.
– برخی از داروها می‌توانند سطح گلوکز خون فرد را افزایش یا کاهش دهند. در مورد مصرف هرگونه دارو یا مکمل های مصرفی باید با پزشک خود مشورت شود.

سرم
ناشتا: کمتر از 110 mg/dL
30 دقیقه: کمتر از 200 mg/dL
1 ساعته: کمتر از 200 mg/dL
2 ساعته: کمتر از 140 mg/dL
3 ساعته: 70-115 mg/dL
4 ساعته: 70-115 mg/dL
ادرار: در ادرار منفی می باشد.

1 – تست های مرتبط با آزمایش OGTT کدامند ؟
• آزمایش HbA1c. این تست برای بررسی وضعیت افرادی که مشکوک به دیابت هستند، تجویز می‌شود.
• آزمایش Urine Glucose. در این آزمایش سطح گلولز با بررسی نمونه ادرار بررسی می‌شود.
• آزمایش fbs. این تست همان آزمایش قند خون ناشتا است.
• آزمایش Bs2hpp. در این تست قند خون هنگام ناشتا و دو ساعت بعد از مصرف صبحانه اندازه‌گیری می‌شود.
• آزمایش GCT. این آزمایش برای بررسی قند خون بارداری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

2 – بیماری‌های ناشی از OGTT بالا کدامند ؟
• دیابت
• سندرم کوشینگ
• نارسایی‌های کلیوی
• پانکراتیت حاد (التهاب لوزالمعده)
بیماری آدیسون نیز ممکن است در اثر OGTT پایین باشد.

3 – علائم نرمال نبودن میزان OGTT چیست ؟
• دیابت
• سقط جنین
• زایمان زودرس
• تشنگی مداوم
• تکرر ادرار
• خشکی دهان
• دیر بهبود یافتن زخم‌ها
• دردهای ناحیه شکمی

4 – تست تحمل گلوکز برای چه کسانی انجام می شود؟
تست تحمل گلوکز به صورت روتین در دوران باردرای بین هفته 26 تا 30 در خواست می شود. همچنین شاید قبل از این زمان به زنانی که چاق هستند و یا سابقه خانوادگی دیابت دارند توصیه به انجام GTT می شود.

5 – آزمون تحمل گلوکز چه زمانی در بارداری انجام می شود؟
طبق دستورالعمل وزارت بهداشت کشور آزمایش GTT بین هفته 26 تا 30 بارداری برای مادر درخواست می شود.

6 – آیا انجام تست تحمل گلوکز (GTT ) در بارداری برای جنین خطرناک است؟
انجام تست تحمل گلوکز با در نظر گرفتن میزان قند خون ناشتا در آزمایش قبلی و به تشخیص فرد متخصص، خطری برای مادر و جنین ندارد. مگر اینکه مادر از قبل مبتلا به دیابت باشد و یا دیابت بارداری در وی مسلم شده باشد. در این صورت خوردن محلول گلوکز ( قند خوراکی) برای او خطرناک محسوب می شود.

7 – دیابت چگونه درمان می‌شود؟
برای درمان دیابت نوع ۲، که شایع‌ترین نوع دیابت است، کاهش وزن، استفاده از یک رژیم غذایی سالم دارای مقادیر زیادی فیبر و کاهش کربوهیدرات مصرفی به همراه ورزش منظم ممکن است برای پایین آوردن سطح گلوکز خون کافی باشد.
با این حال، در بسیاری از موارد ممکن است برای دستیابی به سطح گلوکز مورد نظر از دارو استفاده شود.
برای درمان دیابت نوع ۱ و نیز دیابت بزرگسالانی که به داروهای خوراکی پاسخ مناسب نمی‌دهد، تزریق روزانه‌ی انسولین ضرورت لازم است. انسولین را می‌توان توسط پمپ به طور مداوم به صورت زیر جلدی تجویز نمود.​

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی آزمایشگاه صبا