به روزرسانی شده

۱۴۰۳-۰۲-۱۰ ۵:۰۶ بعد از ظهر

saba-logo-lab.png

این محتوا در دسته بندی / قرار گرفته است.

آزمایش خون مخفی در مدفوع/OB

آزمایش خون مخفی در مدفوع

اگر در مدفوع، خون مشاهده کردید بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. معمولأ اولین تجویز متخصص در چنین مواردی انجام آزمایش خون مخفی در مدفوع است. نترسید، وجود خون در مدفوع دلایل بسیاری زیادی دارد  و همه آنها خطرناک نیستند.

آزمایش بررسی خون مخفی در مدفوع (Fecal occult blood test) یک تست آزمایشگاهی است که به منظور بررسی نمونه‌ های مدفوع از نظر وجود خون مخفی (پنهان) استفاده میشود.هنگامی که پزشک این آزمایش را درخواست می کند، معمولا از نظر وجود خون میکروسکوپی، مدفوع را بررسی می کنند، چرا که ممکن است مشکلی در سیستم گوارش  وجود داشته باشد.

این عارضه ممکن است نشان دهنده سرطان روده بزرگ و یا وجود پولیپ در روده بزرگ یا راست روده باشد. البته همه سرطان ها یا پولیپ ها خونریزی ندارند.

بطور معمول، خون در مقادیر کم وارد مدفوع میشود ، و فقط از طریق مواد شیمیایی مورد استفاده در آزمایش FOB قابل تشخیص است.

اگر خون پنهان داخل مدفوع از طریق این آزمایش مشخص شود، ممکن است آزمایشهای تکمیلی برای تعیین منبع خون ریزی مورد نیاز باشد. FOB فقط میتواند وجود یا عدم وجود خون را تشخیص دهد و نمیتواند تعیین کند که چه چیزی باعث خونریزی شده است.

بعضی از مواد غذایی می تواند بر روی نتیجه آزمایش تاثیر بگذارد. یک رژیم غذایی خاص، ۷۲ – ۴۸ ساعت قبل از انجام آزمایش توصیه می شود.

صفحه ی اینستاگرام ما را دنبال کنید.

نام آزمایش

آزمایش خون مخفی در مدفوع

اسامی مترادف

آزمایش ایمیونوشیمیائی مدفوع (Fecal Immunochemical Test) ، تست گایاک (Guaiac-based FOBT) ، خون مخفی مدفوع (Stool Occult Blood) ، تست خون مخفی در مدفوع(Fecal Occult Blood Test) ، FOBT ، gFOBT ، FIT ، iFOBT ، Hemoccult

FOBT حضور خون مخفی در نمونه مدفوع را تأیید می‌کند. این خون با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست. حضور خون در مدفوع نشانه‌ی یک خونریزی در دستگاه گوارش است. این خونریزی می‌تواند به علت سرطان کولورکتال (CRC)، پولیپ، هموروئید، Diverticulosis (تشکیل کیسه‌های کوچک روی لایه پوششی روده) و همچنین کولیت باشد.
خطر بالای ابتلا به سرطان کولورکتال در گروه های زیر وجود دارد:
افراد مسن، نژاد آفریقایی یا آمریکایی، اختلالات روده‌ای التهابی، سابقه خانوادگی، سرطان روده بزرگ، چاقی، دیابت، رژیم غذایی نامناسب. برای این افراد کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی ارزش بالایی دارد.
برای افرادی که خطر ابتلای متوسط سرطان کولورکتال دارند FIT روش اصلی غرباگری است.
سرطان کولورکتال (CRC) یکی از شایع‌ترین سرطان‌های تشخیصی در ایالات متحده و دومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان است. CRC معمولاً از پولیپ‌های آدنوماتوز شروع می‌شود. در مراحل پیشرفته بیماری علائم شروع می‌شود.
اگر فردی با علائم مانند خستگی، سطح پایین هموگلوبین و هماتوکریت و مدفوع تیره به مرکز درمانی مراجعه کند، پزشک معالج برای تشخیص آنمی و خون‌ریزی در دستگاه گوارش FIT درخواست می‌کند. FOBT می‌تواند خون را در هر بخش از دستگاه گوارش شناسایی کند.

• هنگامی که شک به خونریزی در دستگاه گوارش وجود دارد.
• انجمن سرطان آمریکا غربالگری سرطان روده بزرگ را در سنین ۴۵ تا ۷۵ سال توصیه می کند، در حالی که گروه ویژه خدمات پیشگیرانه‌ی ایالات متحده و کارگروه خدمات پیشگیرانه ایالات متحده (USPSTF) غربالگری را از ۵۰ سالگی توصیه می‌کنند.

نمونه مدفوع مورد نیاز است.
روش نمونه گیری بستگی به انتخاب روش آزمایش دارد و نمونه ها ممکن است در خانه جمع‌آوری شوند.

شرایط انجام آزمایش خون مخفی به شرح زیر است:
• خانم‌هایی که در دوران عادت ماهیانه هستند تا سه روز بعد از پایان دوره نباید آزمایش OB را انجام بدهند.
• اگر بیمار به بواسیر یا شقاق مقعد مبتلا باشد در صورتی که این ضایعات به طور واضح در مدفوع مشاهده شود لازم است قبل از انجام آزمایش به آزمایشگاه اطلاع داده شود.
• اگر متقاضی انجام تست OB به دلایل مختلف دچار خونریزی از لثه‌ها یا مخاط دهان است، وارد شدن خون از این ناحیه به معده باعث مثبت شدن کاذب نتیجه آزمایش خواهد شد.
دو تا سه روز قبل از آزمایش و در زمان جمع آوری نمونه، غذاهای دارای گوشت قرمز (بهتر است گوشت مرغ و ماهی نیز مصرف نگردد)، ترب و تربچه، قارچ، کلم بروکلی، گل کلم، پرتقال،سبزیجات خام بخصوص شلغم، موز، انگور، طالبی یا گرمک، خربزه، ترب کوهی مصرف نکنید.
حداقل از هفت روز قبل از انجام تست مصرف داروهای سالیسیلات مانند آسپیرین، سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوبروفن، ایندومتاسین، آنتی اسیدها، ترکیبات آهن دار، ترکیبات یددار، دیکلوفناک سدیم، داروهای استروئیدی، کلشیسین، ویتامین C، دیورتیک‌های تیازیدی و رزرپین را متوقف کنید.

برای تفسیر آزمایش خون مخفی در مدفوع به موارد زیر توجه داشته باشید:
• وجود مقدار کمی مخاط در داخل مدفوع طبیعی است اما اگر این مقدار افزایش پیدا کند می‌تواند دلیل بر بیماری باشد.
• رنگ مدفوع بستگی به رژیم غذایی هر فرد دارد اما رنگ طبیعی آن باید قهوه‌ای باشد. در نوزادان رنگ مدفوع سبز است.
• در طول روز نیز دفع ۶ گرم چربی از طریق مدفوع طبیعی است.

1 – آزمایش OB برای چیست؟
در آزمایش مدفوع نمونه مدفوع بررسی می شود تا بیماری های مربوط به دستگاه گوارش تشخیص داده شوند. آزمایش مدفوع اطلاعات دقیق و مفیدی را در مورد انواع عفونت‌ها و سرطان، بیماری‌های دستگاه گوارش، سوءتغذیه، در اختیار پزشک قرار می دهد. در آزمایش OB مدفوع به روش‌های مختلفی در آزمایشگاه مورد بررسی قرار می‌گیرد. به طور کلی آزمایش مدفوع شامل موارد زیر می‌شود:
• آزمایش خون مخفی در مدفوع
• کشت مدفوع
• آزمایش آنتی ژن مدفوع
• آزمایش DNA مدفوع
• آزمایش انگل در مدفوع
• آزمایش کالپروتکتین مدفوع

2 – تست های مرتبط با آزمایش OB کدامند ؟
تست‌های مرتبط با آزمایش OB عبارتند از:
• آزمایش FIT: این آزمایش نیز خون مخفی در مدفوع را تشخیص می‌دهد. تشخیصی که بر اساس این آزمایش صورت می‌گیرد به دلیل اختصاصی بودن آن بسیار دقیق است. در آزمایش FIT فقط در یک نوبت از بیمار نمونه گرفته می‌شود.
• آزمایش HemoQuant, Feces: این آزمایش به منظور تشخیص خونریزی‌های دستگاه گوارش در اشخاص مبتلا به فقر آهن انجام می‌شود. آزمایش HemoQuant خونریزی احتمالی در هر بخش از دستگاه گوارش را تشخیص می‌دهد.
• آزمایش CBC: یک تست کلی برای شمردن تعداد سلول‌های خونی در مدفوع است.

3 – آزمایش خون مخفی در مدفوع برای تشخیص چه بیماری‌هایی تجویز می‌شود؟
آزمایش خون مخفی در مدفوع، احتمال وجود بیماری‌ها و مشکلات زیر را بررسی می‌کند:
– غده یا پولیپ روده بزرگ
– تشخیص دلیل کم‌خونی یا آنمی
– بواسیر (ورم رگ‌های نزدیک مقعد و پایین رکتوم که می‌تواند پاره و باعث خونریزی شوند)
– فیشر آنال (شکاف یا بریدگی در پوشش دهانه مقعد)
– عفونت‌های روده‌ای که باعث التهاب و خونریزی می‌شوند
– زخم در دستگاه گوارش
– کولیت اولسراتیو (التهاب در پوشش روده بزرگ)
– بیماری کرون (یکی از انواع بیماری‌های التهابی روده)
– بیماری دایورتیکولار (ایجاد کیسه‌های کوچک و التهابی در روده)
– مشکلات موجود در رگ‌های خونی روده بزرگ
– دیورتیکولیت مکل (یک بیماری مادرزادی است که یک کیسه در انتهای روده بزرگ تشکیل می‌شود)

4 – فرق آزمایش OB و RBC مدفوع چیست ؟
در آزمایش OB مقدار هموگلوبین آزاد موجود در مدفوع اندازه‌گیری می‌شود. هنگامی که در قسمت‌هایی مثل معده، روده باریک و ابتدای روده بزرگ دستگاه گوارش خونریزی اتفاق می‌افتد، گلبول قرمز خون، در دستگاه گوارش لیز (تجزیه) و هموگلوبین آن آزاد می‌شود.
در آزمایش RBC مدفوع، مقدار خود گلبو‌ل‌های قرمز خون اندازه‌گیری می‌شوند و گلبول‌های لیز شده در این آزمایش به حساب نمی‌آیند.
پزشکان از OB برای تشخیص پولیپ و سرطان روده بزرگ استفاده می‌کنند؛ در مقابل RBC برای تشخیص عفونت باکتریایی و انگلی دستگاه گوارش استفاده می‌شود.

5 – چه عواملی می‌تواند باعث ایجاد نتایج کاذب در آزمایش خون مخفی در مدفوع شود؟
مصرف گوشت‌های قرمز، داروهایی چون آسپیرین و ایبوپروفن، مصرف مکمل‌های حاوی ویتامین C و داروی ناپروکسن می‌تواند باعث ایجاد نتایج کاذب مثبت شوند.

6 – چه زمانی خون در مدفوع خطرناک است؟
وجود خون پنهان در مدفوع، در افراد بالای ۵۰ سال و کسانی که سابقه وجود بیماری سرطان روده در خانواده خود دارند، می‌تواند خطرناک باشد. در کودکان هم وجود خون پنهان در مدفوع می‌تواند هشداری برای وجود یک بیماری گوارشی ارثی باشد​

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی آزمایشگاه صبا