به روزرسانی شده

۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱:۱۵ قبل از ظهر

saba-logo-lab.png

این محتوا در دسته بندی / قرار گرفته است.

آزمایش کشت ادرار / Urine Culture (U/C)

آزمایش کشت ادرار / Urine Culture (U/C)

آزمایش کشت ادرار، همراه با نتایج حاصل از آنالیز ، برای تشخیص عفونت‌های مجاری ادراری (Urinary tract infection, UTI)، مثانه (Cystitis)، کلیه (Nephritis) و پروستات (Prostatit) و شناسایی باکتری‌ها یا قارچ‌های ایجاد‌کننده عفونت انجام می‌شود. در مواردی که تست مثبت شود، ممکن است آزمایش حساسیت آنتی‌بیوتیکی (آنتی‌بیوگرام) نیز مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود کدام آنتی‌بیوتیک‌ها از رشد میکروب عامل عفونت جلوگیری می‌کنند. نتایج آنتی‌بیوگرام به پزشک کمک می‌کند تا تشخیص دهد که کدام داروها در درمان عفونت دستگاه ادراری موثرتر هستند.

کشت ادرار آزمایشی است که می‌تواند تشخیص دهد آیا باکتری در ادرار وجود دارد یا خیر؟ با این آزمایش در حقیقت می‌توان میکروب‌های ایجاد کننده عفونت ادراری (UIT) را پیدا و شناسایی کرد.چون در زنان مجرای ادرار کوتاه‌تر است و باکتری‌های روده به‌راحتی می‌توانند به سیستم ادراری و تناسلی راه پیدا کنند. باکتری‌ها از این مجاری به درون مثانه، لگنچه و کلیه‌ها وارد می‌شوند و موجب عفونت‌ می‌شوند.
از آن جایی که بارزترین شاخص عفونت ادراری مربوط به باکتری‌ها است در تفسیر آزمایش نیز گزارش این مورد از اهمیت بالایی برخوردار است.

در واقع در تفسیر آزمایش کشت ادرار باید وجود باکتری Negative یا منفی گزارش شود. اما اگر باکتری در ادرار موجود باشد آستانه‌ای که برای آن تعریف می‌شود ۵+ خواهد بود که تقریبا معادل۱۰۰۰۰۰ واحد تشکیل‌دهنده کلونی‌های باکتری است.

باکتری‌هایی که موجب عفونت ادراری می‌شوند، قادر هستند از طریق مجاری ادرار وارد دستگاه ادراری شوند. در این محیط باکتری‌ها با سرعت زیاد رشد می‌کنند و در نهایت عفونت ایجاد می‌شود.

صفحه ی اینستاگرام ما را دنبال کنید.

نام آزمایش

آزمایش کشت ادرار

اسامی مترادف

URINE CULTURE AND SENSITIVITY، URINE C AND S

آزمایش کشت ادرار، همراه با نتایج حاصل از آنالیز ادرار، برای تشخیص عفونت‌های مجاری ادراری (URINARY TRACT INFECTION, UTI)، مثانه (CYSTITIS)، کلیه (NEPHRITIS) و پروستات (PROSTATIT) و شناسایی باکتری‌ها یا قارچ‌های ایجاد‌کننده عفونت انجام می‌شود. در مواردی که کشت ادرار مثبت شود، ممکن است آزمایش حساسیت آنتی‌بیوتیکی (آنتی‌بیوگرام) نیز مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود کدام آنتی‌بیوتیک‌ها از رشد میکروب عامل عفونت جلوگیری می‌کنند. نتایج آنتی‌بیوگرام به پزشک کمک می‌کند تا تشخیص دهد که کدام داروها در درمان عفونت دستگاه ادراری موثرتر هستند.
بر اساس دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی (WHO)، از کشت ادرار برای غربالگری باکتریوری (BACTERIURIA) بدون علامت در زنان باردار استفاده می‌شود، بیماری که در آن مقدار قابل توجهی باکتری در ادرار است اما علائمی ایجاد نمی‌کند. حدود ۲ تا ۱۰ درصد از زنان باردار مبتلا به این بیماری هستند که می‌تواند منجر به عفونت جدی کلیه و همچنین افزایش خطر زایمان زودرس و وزن کم نوزاد در هنگام تولد شود.

آزمایش کشت ادرار در زمانی که فرد نشانه‌های عفونت مجاری ادراری (UTI) را نشان می‌دهد یا بر اساس نتایج آزمایش آنالیز ادرار به نظر می‌رسد دچار UTI است، درخواست می‌شود.
برخی از علائم عفونت ادراری شامل موارد زیر است:
– تکرر شدید ادرار، حتی زمانی که تازه مثانه‌ خالی شده است
– درد یا احساس سوزش هنگام دفع ادرار
– ادرار کدر و بد بو
– درد پایین کمر
– احساس فشار در پایین شکم
– مشاهده مقدار کمی خون در ادرار
در مواردی که عفونت دستگاه ادراری شدیدتر است یا به کلیه‌ها سرایت کرده باشد، علائم شدیدتری مشاهده می‌شود، همچون:
– درد پهلو
– تب شدید
– لرز
– حالت تهوع
– استفراغ
تست کشت ادرار در اوایل بارداری (مثلاً در سه ماهه دوم بارداری) یا قبل از تولد نوزاد، در زنان بارداری که هیچ یک از علائم عفونت دستگاه ادراری (UTI) را ندارند نیز توصیه می‌شود.
علاوه بر این، در آقایان مشکوک به عفونت مثانه، کلیه و پروستات نتایج آزمایش کشت ادرار می‌تواند بسیار کمک کننده باشد.

– بهترین نمونه جهت آزمایش کشت ادرار بخش میانی اولین ادرار صبحگاهی است.
– ممکن است نمونه ادرار از طریق سوند ادرار (کاتتر ادراری) جمع‌آوری شود.
– در موارد معدودی نیز با استفاده از سوزن نمونه ادرار به طور مستقیم از مثانه جمع‌آوری می‌شود.
– در نوزادان، ممکن است یک کیسه به ناحیه تناسلی متصل و ادرار تولید شده در آن جمع‌آوری شود

افراد سه روز قبل از تست نباید هیچ آنتی‌بیوتیکی مصرف کنند و اگر به طور کلی از داروی خاصی استفاده می‌کنید حتما این مورد را با پزشک معالج خود در میان بگذارید.
علاوه بر این دست‌ها و ناحیه تناسلی را قبل از پر کردن ظرف مخصوص به خوبی بشویید. اگر در مورد آزمایش و نتایج آن سوالی دارید با پزشک خود صحبت کنید.

از آن جایی که بارزترین شاخص عفونت ادراری مربوط به باکتری‌ها است در تفسیر آزمایش نیز گزارش این مورد از اهمیت بالایی برخوردار است.
در واقع در تفسیر آزمایش کشت ادرار باید وجود باکتری Negative یا منفی گزارش شود. اما اگر باکتری در ادرار موجود باشد آستانه‌ای که برای آن تعریف می‌شود ۵+ خواهد بود که تقریبا معادل۱۰۰۰۰۰ واحد تشکیل‌دهنده کلونی‌های باکتری است.
برای آزمایش کشت ادرار چند روز باید صبر کرد تا اگر باکتری در آن وجود داشت رشد صورت گیرد. سپس نمونه را تحت بررسی‌های میکروسکوپی قرار می‌دهند.
در صورت وجود باکتری در ادارار پزشک احتمالا برایتان آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند تا باکتری‌های مضر موجود در نمونه از بین بروند. گاهی نیز به دلیل وجود بیش از یک نوع باکتری در ادرار و تاخیر در گرفتن جواب نهایی لازم باشد دوباره آزمایش دهید.

1 – آزمایش UC چیست؟
عفونت ادراری در واقع دومین عفونت شایع در جهان محسوب می‌شود که با آزمایش‌های UAو UC می‌توان این عفونت‌ها را تشخیص داد و روند درمان را آغاز کرد.
البته در درمان این نوع عفونت تنها به جواب تست آزمایش کشت ادرار اکتفا نمی‌کنند و موارد دیگری را نیز در نظر می‌گیرند. سابقه بیمار نیز از موارد با اهمیت در تشخیص محسوب می‌شود.
بیشتر عفونت‌ها ناشی از وجود باکتری «ای کولای» است که اغلب در ادرار وجود دارد. استافیلوکوکوس و پروتئوس دو نوع دیگری از باکتری هستند که احتمالا سبب ایجاد عفونت ادراری می‌شوند.
گاهی نیز عفونت توسط قارچ کاندیدا آلبیکنس ایجاد می‌شود و بعضی اوقات این عفونت ناشی از عفونت مقاربتی (STI) است.

2 – تست های مرتبط با آزمایش کشت ادرار کدامند ؟
گاهی پزشک برای تایید و رد سایر احتملات علاوه‌بر آزمایش کشت ادرار، تست‌های دیگری را نیز تجویز خواهد کرد. این آزمایش‌های می‌توانند شامل موارد زیر باشند:
• آزمایش CBC یا تست شمارش کامل خون
• آزمایش U/A ( تست آنالیز ادرار)
• آزمایش ESR
• آزمایش CRP

3 – بیماری‌های تاثیرگذار بر نتیجه آزمایش UC کدامند ؟
در واقع وقتی پزشک آزمایش کشت ادرار را برای مراجعه‌کننده می‌نویسد به مواردی شک کرده است و می‌خواهد بداند آیا درست تشخیص داده است یا خیر؟
برای این که موضوع برایتان واضح‌تر شود این‌طور در نظر بگیرید که اگر شخصی مبتلا به عفونت ادراری باشد یعنی در ادرارش گلبول سفید و باکتری دیده شود قطعا روی جواب نهایی آزمایش تاثیر می‌گذارد.
پزشک با توجه به جواب نهایی آزمایش و میزان باکتری‌های موجود جواب قطعی را از نظر عفونت ادراری بیان می‌کند و مطابق با آن برای مریض دارو تجویز خواهد کرد.
علاوه بر این در دوران بارداری، متخصص زنان و زایمان امکان دارد برای پیشگیری از اتفاقات احتمالی و انجام مراقبت‌های این دوران آزمایش کشت ادرار بنویسد.
اگر در دوران بارداری دچار عفونت ادراری شدید حتما باید درمان آن را جدی بگیرید. بروز عفونت‌های ادراری در این دوران شایع است و اگر مورد توجه قرار نگیرد و درمان نشود در نهایت منجر به زایمان زودرس خواهد شد.

4 – در چه صورت به آزمایش UC نیاز دارید؟
اصولا وقتی فرد مراجعه کننده علائم زیر را دارد، پزشک برای او آزمایش ua/uc می‌نویسد:
• درد و ناراحتی در ناحیه کمر و زیر شکم
• سوزش ادرار
• تب
• تکرار ادرار
• ادرار بد بو
افرادی که مبتلا به عفونت ادراری هستند، اغلب ادرار کدری دارند و در بعضی موارد در ادرار این افراد خون دیده می‌شود. در مواردی که عفونت جدی است امکان دارد فرد دچار لرز و حالت تهوع نیز شود.

5 – علائم عفونت دستگاه ادراری چیست؟
شایع ترین علائم عفونت دستگاه ادراری عبارتند از:
– درد و ناراحتی ، به طور معمول در ناحیه تحتانی کمر و شکم
– درد هنگام ادرار کردن
– تب
– احساس نیاز به تکرار ادرار
– وجود مشکل در جریان ادرار
اگر مبتلا به عفونت دستگاه ادراری هستید ، در صورت وجود خون ، ادرار ممکن است غیر شفاف به نظر برسد یا حتی یک سایه صورتی یا مرجانی به وجود آورد. حتی ممکن است شما دائما احساس کنید که به ادرار کردن نیاز دارید، و ممکن است در خارج کردن حتی مقدار کمی ادرار از مثانه خود مشکل داشته باشید. در مواردی که عفونت جدی تر می شود ، ممکن است لرزش ، تب و لرز یا استفراغ را نیز تجربه کنید.

6 – درمان عفونت ادراری چگونه انجام می شود؟
عفونت مجاری ادراری اغلب با یک دوره تجویز داروی آنتی بیوتیکی درمان می شود. نوع آنتی بیوتیک تجویز شده می تواند بسته به نوع باکتری که در حال مبارزه با آن هستید ، تاریخچه پزشکی شما و اینکه آیا UTI شما مکرر بوده یا خیر ، متفاوت باشد. اگر همچنان به عفونت های مکرر مبتلا هستید ، ممکن است لازم باشد که از نظر حساسیت نسبت به آنها آزمایش شوید.
شما می توانید با نوشیدن مقدار زیادی آب و ادرار کردن مکرر به درمان عفونت مجاری ادراری در خانه بپردازید. هر فرصتی که باید سعی کنید برخی از باکتری ها را بیرون بیاورید به بدن شما کمک می کند تا سریعتر بهبود یابد. مکمل های ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند. آنها را به عنوان مهمات گلبول های سفید خود در هنگام مبارزه با عفونت تصور کنید.
اگر شما شک دارید که به عفونت مجاری ادراری مبتلا هستید یا خیر، احتمالاً به این دلیل است که علائم ناراحت کننده ای ندارید. درمان مناسب عفونت باید بیشتر ناراحتی شما را در مدت 48 ساعت برطرف کند. پوشیدن لباس مناسب و شل ، لباس زیر پنبه و شستشوی مکرر می تواند به عقب برگرداندن عفونت کمک کند.
عفونت مجاری ادراری معمولا یک بیماری اورژانسی نیست. اما اگر فکر می کنید یکی از آنها را دارید ، به دنبال معالجه پزشکی باشید. این امکان وجود دارد که عفونت مجاری ادراری باعث تشدید و ایجاد عفونت کلیوی شود که بر تمام بدن شما تأثیر می گذارد. درد در ناحیه کمر یا پائین زیر دنده ها و احساس لرز و ضعف علائمی است که نباید از آنها چشم پوشی کنید. در صورت مشاهده این علائم ، با پزشک خود تماس بگیرید.

7 – چرا انجام آزمایش کشت ادرار در دوران بارداری مهم است؟
اگر باردار هستید ، ممکن است پزشک متخصص زایمان در طول مراقبت های قبل از زایمان به عنوان یک اقدام احتیاطی ، در چندین مرحله اقدام به درخواست آزمایش کشت ادرار کند. اگر در دوران بارداری خود به عفونت مجاری ادراری مبتلا شده باشید، ابتلا به آن و درمان آن ضروری است. عفونت مجاری ادراری در بارداری شایع است و در بعضی مواقع ممکن است کم اهمیت به نظر برسد. عفونت های مجاری ادراری که درمان نشده اند می توانند منجر به زایمان زودرس یا بروز بیماری های عفونی مختلف در نوزاد تازه متولد شده یا مادر شود.​

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی آزمایشگاه صبا