به روزرسانی شده

۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۵:۱۲ قبل از ظهر

saba-logo-lab.png
بخش الکتروفورز آزمایشگاه صبا

بخش الکتروفورز آزمایشگاه صبا

الکتروفورز چیست؟

از روش های موفقیت آمیز برای جداسازی مولکول ها روشی است به نام الکتروفورز که در آن تفکیک و جداسازی گروه های پروتئینی نیز به صورت دقیق صورت می گیرد. این روش کاربردهای بسیاری دارد و از مزیت های بسیاری برخوردار است. همان طور که اشاره کردیم با استفاده از این روش می توان به جداسازی مولکول ها اقدام کرد که این عملیات از طریق یک میدان الکتریکی درون یک شبکه متخلخل صورت می گیرد. با توجه به اندازه و ابعاد مولکول ها و نوع آن ها سرعت حرکت مولکول ها در این شبکه متفاوت می باشد.

شبکه متخلخلی که در این روش وجود دارد شامل مایعی محبوس شده درون خود می باشد. حرکت مولکول های نمونه با اعمال اختلاف پتانسیل در دو سمت این شبکه صورت خواهد گرفت. نکته ی مهم در رابطه با جداسازی مولکول ها این است که با تکیه بر سرعت آن ها به راحتی می توان به این مهم دست یافت. برای عبور جریان الکتریسیته در این روش از ژل استفاده می شود که آن را در محفظه بافری جاسازی می کنند. در بخش های مختلف شبکه متخلخل پس از انجام این روش مولکول های پروتئینی تفکیک شده را خواهید دید.

روش انجام تست الکتروفورز​

در مرحله اول تست الکتروفورز نمونه ای را که پزشک درخواست کرد، به دمای ۲۵ درجه میرسانند. کاغذ استات سلولز که به حالت ژل بود و قابلیت استفاده برای ۸ نمونه را دارد در بافر مخصوص حدود ۱۰ دقیقه خیس می شود. پس از اینکه مدت زمان ۱۰ دقیقه سپری شد، کاغذ استات سلولز را برای اینکه اندکی نم گیری شود مابین دو کاغذ خشک کن قرار می دهند. باید دقت کرد که استات سلولز کاملاً خشک نشود. در مرحله ی بعدی انجام آزمایش الکتروفورز، توسط یک اپلیکاتور خاص نمونه را بر روی کاغذ منتقل می کنند.

پیشنهاد سردبیر :  بخش بیوشیمی ادرار آزمایشگاه صبا

نکته ی مهمی که در این مرحله از آزمایش الکتروفورز باید به آن توجه کرد فاصله ی نمونه ها از لبه کاغذ به اندازه ۵/۱‌ سانتی متر و از کناره ها به اندازه ی ۱ سانتی متر است. بعد از این مرحله ژل را به پشت بر می گردانند و در داخل تانک که شامل بافر مخصوص است، قرار می دهند. نمونه باید در سمت کاتد قرار بگیرد.

برای ارتباط هرچه بهتر بافر از دو لامپ و کاغذ صافی نیز استفاده می شود. پس از این کار نوبت به اعمال اختلاف پتانسیل می رسد. با اعمال ولتاژ ۱۶۰ درجه یا جریان ۴ الی ۶ آمپر یک جریان الکتریکی برقرار می شود. پس از چند بار استفاده شدن بافر ها، جریان افزایش پیدا می کند و باید بافر تانک تعویض شود. در نهایت پس از گذشت مدت زمان حدود ۲۰ دقیقه دستگاه خاموش می شود و مراحل مربوط به رنگ بری، آب گیری، رنگ آمیزی و شفاف سازی انجام شده. و باند ها با استفاده از اسکنر و برنامه ی مخصوص خوانده می شوند.

مزایا و کاربرد های الکتروفورز​

روش الکتروفورز یکی از مهم ترین و معروف ترین روش های آزمایشگاهی برای تفکیک بیومولکول ها است. از مهم ترین مزایا و کاربرد هایی که این روش دارد. می توان به قابلیت تفکیک و تعیین کردن پروتئین ها، قابلیت تفکیک زمانی و مکانی مراحل آنالیز، آسانی انجام این روش، ارزان بودن این روش نسبت به دیگر روش ها و همچنین ارزشمند بودن اطلاعات به دست آمده از طریق الکتروفورز دو بعدی اشاره کرد. اگر دستگاه الکتروفورز از نوع هوشمند باشد مزیت هایی همچون، هشدار اتمام کار، خنک سازی الکترونیکی در حداقل ترین حجم، تنظیم و کنترل مقدار بافر تشتک ها، اعلام نمودن وضعیت های بحرانی با استفاده از تماس خودکار و اعلام هشدار قطع شدن جریان برق نیز به مزیت های قبلی اضافه خواهد شد.

پیشنهاد سردبیر :  بخش تست سلامت جنین آزمایشگاه صبا

در این بخش به طور عمده دو نوع الکتروفورز انجام می شود :

۱) الکتروفورز انواع هموگلوبینهای خون شامل Hb.A1c,A2,F,S,D,G,C,E,O

۲) الکتروفورز پروتئینهای سرم و ادرار

تستهای بخش الکتروفورز شامل :​
– هموگلوبین

– پروتئین های سرم

– پروتئین های ادرار

– ایمونوفیکساسیون الکتروفورز پروتئین های سرم

– ایمونوفیکساسیون الکتروفورز پروتئین های ادرار

 

اینستاگرام آزمایشگاه را دنبال کنید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی آزمایشگاه صبا