به روزرسانی شده

۱۴۰۳-۰۲-۰۸ ۱:۴۹ قبل از ظهر

saba-logo-lab.png
کرونا و تست آنتی بادی

کرونا و تست آنتی بادی

تست آنتی بادی

تست آنتی بادی چیست؟

تست آنتی بادی کرونا یکی از انواع تست شناسایی ویروس کروناست که در حال حاضر به عنوان یکی از روش‌های شناسایی و تشخیص کووید-۱۹ روی تمام افراد در رده‌های سنی مختلف انجام می‌گیرد. در این تست سطح آنتی بادی‌هایی که در نمونه خون فرد وجود دارد را مورد اندازه‌گیری و بررسی قرار می‌دهند. این تست با نام‌های آنتی‌بادی‌های سرم و تیتر – آنتی بادی نیز شناخته می‌شود.

آزمایش آنتی بادی یا سرولوژی به دنبال آنتی بادی در خون شما می‌گردد تا مشخص کند که آیا شما قبلاً به ویروس کووید-۱۹ مبتلا شده‌اید یا خیر.
آنتی بادی ها، پروتئین هایی هستند که بلافاصله پس از آلوده شدن یا واکسیناسیون توسط سیستم ایمنی بدن ایجاد می شوند.

محافظت آنتی بادی تا کی ادامه دارد؟

آنتی بادی ها در مقابله با عفونت‌ها به شما کمک می‌کنند و می‌توانند شما را از ابتلا دوباره به آن بیماری محافظت کنند. اینکه این محافظت تا چه مدت ادامه دارد، برای هر بیماری و هر فرد متفاوت است و با تست آنتی بادی مشخص می‌شود.
بدن شما پس از ابتلا و درمان و حتی پس از واکسیناسیون پروتئینی تولید می‌کند. تولید این ماده در بدن توسط سیستم ایمنی بدنتان انجام می‌گیرد. بنابراین اگر به هردلیلی مجددا مبتلا به کووید ۱۹ شوید بدن در مقابل آن ایمنی خواهد داشت و با آن مقابله می‌کند. علاوه‌بر این آنتی بادی سطح ایمنی بدن بیمار را نیز افزایش می‌دهد، عفونت‌ها را دفع می‌کند و تا جای ممکن از بدن دربرابر بیمار شدن مجدد جلوگیری می‌کند.​

تجویز تست آنتی بادی کرونا

در صورتی که شما قبلا کرونا گرفتید و یا آنتی‌ژن کرونا را داشته باشد به این معناست که شما قبلا مبتلا شدید.

چرا تست آنتی بادی کرونا تجویز می شود؟

تست آنتی بادی کرونا در واقع روشی کمکی برای پزشک متخصص است تا بتواند آنتی‌ژن‌های مرتبط با ویروس کرونا را در خون شما تشخیص بدهد. در صورتی که شما قبلا کرونا گرفتید و یا آنتی‌ژن کرونا را داشته باشد به این معناست که شما قبلا مبتلا شدید. در واقع این آنتی بادی‌ها توسط سیستم ایمنی بودند که کرونا و مواد خارجی را دفع نمودند و شما سلامتی خود را بدست آورید.
پس تست آنتی بادی به گونه‌ای سابقه بیماری و عدم ابتلای شما را نشان خواهد داد.

تست آنتی بادی علاوه‌بر این به تشخیص و بررسی موارد زیر نیز کمک خواهد کرد:

با انجام تست آنتی بادی سطح واکنش و پاسخ سیستم ایمنی به کرونا مشخص می‌شود.
اگر قرار باشد واکسن و تقویت کننده دریافت کنید این تست میتواند نشان دهد که شما به این موارد احتیاج دارید یا نه.
قبلا واکسن کرونا زدید، تست آنتی بادی تاثیر واکسن و سطح آنتی بادی که در بدنتان تولید کرد را ارزیابی می‌کند.
اگر همچنین عفونت‌های دیگری نیز گرفتید و درمان شدید این تست در بررسی سوابق آن‌‌ها کاربردی خواهد بود.

پیشنهاد سردبیر :  علائم کرونا دلتا چیست ؟

چه مدت پس از دریافت واکسن کرونا، آنتی بادی تولید می شود و می توان آزمایش داد؟

اغلب در واکسن های تولیدی باید دو دوز با فاصله زمانی مشخص با توجه به نوع واکسن تزریق شود تا بدن فرد حداکثر ایمنی لازم را بدست آورد.
بدن افراد معمولا ۱۴ روز پس از دریافت دوز دوم واکسن کاملاً ایمن میشود و مقدار آنتی بادی افزایش می یابد.
دو هفته پس از تزریق دوز دوم واکسن، زمان مناسبی برای انجام آزمایش آنتی‌ بادی کرونا (نمونه گیری خون) می باشد.

درصورت واکسینه شدن ولی منفی بودن تست آنتی بادی کرونا چه باید کرد؟

در صورت دریافت منفی آزمایش آنتی بادی، فرد واکسینه شده نباید نگران یا مضطرب باشد زیرا این آزمایش، آنتی بادی های واکسن های کرونای موجود را که در برابر پروتئین سنبله ویروس ایجاد شدند، تشخیص نمی دهد.
همچنین نباید نتیجه مثبت آزمایش آنتی‌ بادی کرونا خود را به عنوان نشان‌دهنده‌ی سطح خاصی از ایمنی یا مصونیت در برابر عفونت ‌کرونا در نظربگیرید. زیرا هنوز بطور قطعی مشخص نیست که اثر محافظتی واکسن های کرونا تا چه مدت در بدن پایدار است. بنابراین با فرض اینکه به مرور این محافظت کاهش می یابد رعایت پروتکل های بهداشتی و افزایش سطح ایمنی بدن بسیار مهم خواهد بود.

تفاوت بین آزمایش تشخیصی ویروس کرونا و آزمایش آنتی بادی کرونا چیست؟

آزمایش ویروس کرونا (مانند RT-PCR)، که گاهی اوقات آزمایش تشخیصی نیز نامیده می‌شود، به دنبال علائم ویروس فعال در بدن فرد می‌گردد. به کمک این روش تشخیصی تنها می‌توان فهمید که آیا در لحظه آزمایش، ویروس در بدن وجود دارد یا خیر.
اما آزمایش آنتی بادی کرونا نشان می‌دهد که آیا فرد در گذشته به ویروس کرونا مبتلا شد و  آیا ناقل بیماری کووید ۱۹ هست یا خیر.

آزمایش کرونا

با انجام تست آنتی بادی سطح واکنش و پاسخ سیستم ایمنی به کرونا مشخص می‌شود.

تست کرونا آنتی‌بادی و PCR چه تفاوتی دارند؟

تست کرونا همان‌طور که در ابتدا نیز اشاره شد، می‌تواند از نوع آنتی بادی یا مولکولی باشد. در تست آنتی بادی کرونا که به تست سرولوژی نیز معروف است، آنتی بادی‌های ضد کرونا در نمونه خون شما اندازه‌گیری می‌شوند. آنتی‌بادی‌ها پروتئین‌هایی هستند که پس از آلوده شدن به یک عامل بیماری‌زا یا بعد از دریافت واکسن، توسط سیستم ایمنی بدن ساخته می‌شوند.

پیشنهاد سردبیر :  بخش تشخیص مولکولی آزمایشگاه صبا

آنتی‌بادی‌ها به شما کمک می‌کنند تا با عفونت‌ها مقابله کنید و از شما در برابر ابتلای مجدد به آن بیماری، محافظت می‌کنند. اینکه این محافظت تا چه مدت ادامه خواهد داشت، در هر بیماری و هر فرد متفاوت است. تست آنتی بادی کرونا عفونت قبلی و ایمنی نسبت به ویروس را نشان می‌دهد و از آن نمی‌توان برای تشخیص عفونت فعلی با ویروس کرونا استفاده کرد؛ زیرا ساخته شدن آنتی‌بادی در بدن ممکن است ۱ تا ۳ هفته طول بکشد.

در این مدت حتی اگر ویروس در بدن ما باشد، ممکن است جواب تست آنتی‌بادی منفی شود چون آنتی‌بادی‌های ضد کرونا هنوز در بدن ما ساخته نشده‌اند. در این مدت چگونه بفهمیم که به ویروس کرونا آلوده شده‌ایم یا نه؟ از تست مولکولی یا PCR برای تعیین حضور ویروس در بدن استفاده می‌شود.در تست مولکولی کرونا معمولاً از ترشحات مجاری تنفسی، نمونه برداشته می‌شود؛ چون ویروس کرونا یک ویروس تنفسی است.

آزمایش آنتی بادی کروناممکن است برای شما مناسب نباشد اگر:

کمتر از ده روز پیش به این ویروس مبتلا شده‌اید
در ۱۴ روز گذشته مستقیماً در معرض SARS-CoV-2 قرار گرفته‌اید
اکنون بیماریی دارید که سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کرده است
در ۲۴ ساعت گذشته تب داشته یا احساس بیماری کرده‌اید
می‌خواهید بدانید آیا به SARS-CoV-2 مبتلا شدید یا خیر

 

آیا تست آنتی بادی کرونا دقیق است؟

تست آنتی بادی کرونا برای تشخیص کووید ۱۹، تایید نمی‌شود؛ اما نتایج آن به پزشک کمک می‌کند تا اطلاعات مفیدی از پیشرفت بیماری را در اختیار داشته باشد. نتایج این تست از ضریب اطمینان بالایی برخوردار است. البته در برخی مواقع نیز احتمال بروز خطا در نتیجه این تست وجود دارد.

تفسیر جواب آزمایش آنتی‌بادی کرونا چگونه است؟

حال که دانستید کاربرد هر یک از انواع تست کرونا چیست، بهتر است درباره تفسیر تست آنتی بادی کرونا و تست مولکولی نیز بیشتر بدانید:

اگر تست آنتی بادی کرونا مثبت شود: نشان می‌دهد که شما قبلاً (بیش از سه هفته قبل) به بیماری کرونا مبتلا شده‌اید و در حال حاضر نسبت به آن ایمن هستید. ابتلای شما ممکن است از طریق تماس مستقیم با ویروس بوده باشد یا واکسن آن را دریافت کرده باشید.

اگر تست آنتی بادی کرونا منفی شود: نشان می‌دهد که در حال حاضر شما نسبت به این بیماری ایمن نیستید. حال این دو معنا ندارد، یا شما تا این لحظه کلاً به بیماری کرونا مبتلا نشدید و یا ممکن است قبلاً به این ویروس مبتلا شدید، اما به دلیل اینکه زمان زیادی از آن گذشت، سطح آنتی بادی خون شما کاهش یافت.

پیشنهاد سردبیر :  ولادت حضرت فاطمه (س)

تعداد کمی از افراد نیز ممکن است به دلایل مختلف، نتوانند آنتی‌بادی کافی بر ضد کرونا تولید کنند.

اگر تست PCR کرونا مثبت شود: نشان می‌دهد که در حال حاضر ویروس کرونا در بدن شما وجود دارد.
اگر تست PCR کرونا منفی شود: نشان می‌دهد که در حال حاضر ویروس کرونا در بدن شما وجود ندارد یا مقدار آن بسیار کم است.

مصونیت در برابر عفونت ‌کرونا

آزمایش ویروس کرونا (مانند RT-PCR)،به دنبال علائم ویروس فعال در بدن فرد می‌گردد.

روش‌های صحیح جمع‌آوری نمونه برای تشخیص کرونا به‌صورت زیر است:

تست سوآب (swab): با استفاده از یک سواب مخصوص، از بینی و یا گلوی شخص نمونه‌برداری می‌شود.
آسپیرات بینی: یک محلول نمکی به داخل بینی تزریق میشود و سپس نمونه به آرامی توسط ساکشن جمع آوری می‌شود.
آسپیرات نای: یک لوله‌ی نازک به نام برونکوسکوپ وارد دهان می‌شود تا به وسیله‌ی آن از ریه نمونه‌برداری شود.
تست خلط: در این آزمایش از شخص خواسته می‌شود تا سرفه‌ی عمیقی کند و نمونه‌ی خلط او جمع‌آوری می‌شود. (ممکن است نمونه‌ی خلط را توسط سواب از بینی فرد بگیرند.)
آزمایش خون: به منظور انجام تست تشخیص کرونا ویروس، نمونه‌گیری از دستگاه تنفسی بهترین روش است. اما گاهی نیز به همراه نمونه‌ی خلط و سایر ترشحات فرد، آزمایش خون نیز انجام میشود و به همراه سایر نمونه‌ها به آزمایشگاه مرجع ارسال می‌شود.

چگونه جواب آزمایش آنتی بادی را بخوانیم؟

در خواندن آزمایش آنتی بادی کرونا به نوع آنتی بادی‌هایی که بدن برای مقابله با ویروس کووید ۱۹ تولید کرد، توجه می‌شود. این آنتی‌بادی‌ها به نام‌های IgG و IgM معرفی می‌شوند. وجود آنتی بادی IgM به این معنا است که بیماری در مراحل ابتدایی خود قرار دارد و بدن در حال مبارزه با آن است. اگر در جواب آزمایش آنتی بادی کرونا، پادتن IgG تایید شود، یعنی بدن توانست بر بیماری پیروز شود و فرد در حال سپری کردن روزهای آخر بیماری است.

برای آزمایش آنتی بادی باید ناشتا بود؟

برای انجام آزمایش آنتی بادی کرونا نیازی نیست شرایط ناشتایی را رعایت کنید. همچنین محدودیتی در رژیم غذایی نیز وجود ندارد. اگر احساس می‌کنید به این تست نیاز دارید، در هر ساعتی از شبانه‌روز می‌توانید برای انجام آن اقدام نمایید. برای تست آنتی بادی کووید ۱۹ به نمونه خون نیاز خواهید داشت که  بطور روتین از ورید بازویی گرفته خواهد شد.

به روزرسانی : ۲۱ اسفند ۱۴۰۰

منابع :
۱.منبع شماره ۱
۲.منبع شماره ۲
۳.منبع شماره ۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی آزمایشگاه صبا